Medisch experiment

Patiënt overleden die hart van een varken kreeg

09 maart 2022 17:33 Aangepast: 09 maart 2022 17:37
Chirurgen voerden de bijzondere operatie in januari uit. Beeld © University of Maryland School of Medicine

De Amerikaanse man van 57 die twee maanden geleden als eerste mens een hart getransplanteerd kreeg van een genetisch aangepast varken, is overleden. Dat meldt het ziekenhuis in de stad Baltimore waar de transplantatie was uitgevoerd.

David Bennett kreeg het hart begin dit jaar na een operatie van acht uur. "Het hart werkt en alles lijkt normaal", vertelde chirurg Bartley Griffith, die de operatie uitvoerde, toen aan The New York Times. "We zijn dolgelukkig, maar omdat dit nooit eerder gedaan is, blijft het afwachten wat er morgen gebeurt."

De krant sprak vlak na de transplantatie van een 'medische primeur die hoop biedt voor honderdduizenden patiënten met falende organen'.

Medisch experiment

De patiënt leed aan een ernstige hartziekte en was uitbehandeld. Hij was van verschillende wachtlijsten af gehaald, omdat hij intussen te zwak werd bevonden om nog in aanmerking te komen voor een menselijk hart. Hij stemde er toen mee in om als medisch experiment het hart van een varken te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man (57) ontvangt donorhart van genetisch gemanipuleerd varken: 'Dit is een keerpunt'

De chirurg zei destijds tegen de krant: "Ik zei tegen hem dat we het nog nooit eerder hebben gedaan, maar dat we denken dat we het wel kunnen."

Knorren

Bennett hoefde niet lang na te denken over het voorstel, vertelde hij. "Het was simpelweg dít of doodgaan. Ik wil leven. Ik weet dat het risicovol is, maar dit is mijn enige kans." Ook grapte de patiënt: "Betekent het dat ik straks kan knorren?"

Of zijn lichaam het orgaan heeft afgestoten, is nog onduidelijk. "Er is geen duidelijke oorzaak vastgesteld op het moment van zijn dood", heeft een woordvoerster van het University of Maryland Medical Center laten weten.

Kort na de operatie was de man nog optimistisch gestemd:

Bennett had een levensbedreigende hartaandoening en wilde maar wat graag meedoen aan het experiment. De patiënt zou er opmerkelijk goed aan toe zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore