Zeldzaam steentje

Grootste blauwe diamant aller tijden onder de hamer bij Sotheby's

16 februari 2022 21:49
Een model showt de De Beers Cullinan Blue. Beeld © ANP

Hij weegt drie gram en moet minstens 42 miljoen euro kosten: de De Beers Cullinan Blue. In april brengt veilinghuis Sotheby's New York de grootste blauwe diamant ooit onder de hamer.

De steen van 15,10 karaat werd volgens Sotheby's gevonden in april 2021. Volgens de verkoper is de steen uitzonderlijk helder en gaaf.

Blauwe diamanten zijn extreem zeldzaam. Er zijn in de geschiedenis slechts vijf exemplaren geveild groter dan tien karaat.

Het huidige veilingrecord voor een blauwe diamant staat op naam van de Oppenheimer Blue. Deze steen is 14,6 karaat en wisselde in 2016 voor ruim 51 miljoen euro van eigenaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koper legt recordbedrag neer voor zeldzame blauwe diamant

Uit bekende mijn

De Cullinan Blue is gevonden in de Cullinan-mijn in Zuid-Afrika, iets ten noorden van Johannesburg. In deze mijn worden vaker bijzondere edelstenen opgegraven, waaronder de Grote Ster van Afrika, een kleurloze diamant van 530 karaat die werd verwerkt in de Britse kroonjuwelen.

Eerder deze maand veilde Sotheby's in Londen ook al een zwarte diamant, waarvan sommigen beweren dat ze ooit uit de ruimte op aarde zijn gecrasht. Deze was aanmerkelijk zwaarder, met 555,55 karaat, en bracht met een winnend bod van 3,7 miljoen euro ook een stuk minder op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame zwarte diamant 'The Enigma' onder hamer in Londen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore