Microfoon nog aan

Oeps, foutje: Biden noemt Fox News-verslaggever 'domme klootzak'

25 januari 2022 02:50 Aangepast: 25 januari 2022 06:27
Joe Biden realiseerde zich waarschijnlijk niet dat de microfoon nog aanstond. Beeld © ANP

Joe Biden realiseerde zich waarschijnlijk niet dat zijn microfoon nog aanstond, toen hij Fox News-verslaggever Peter Doocy 'een domme klootzak' noemde. Dat deed de Amerikaanse president aan het einde van een persconferentie, nadat de verslaggever hem een vraag over de stijgende inflatie had gesteld.

Fox News-verslaggever Peter Doocy vroeg de Amerikaanse president of de inflatie een risico voor hem is tijdens de aankomende parlementsverkiezingen.

"Nee, méér inflatie is juist fantastisch", reageerde Joe Biden. Waarschijnlijk bedoelde hij dat cynisch, want meteen daarna zei de Amerikaanse president duidelijk hoorbaar: "Wat een domme klootzak".

Bekijk het fragment hier:

De microfoon stond recht voor het gezicht van Joe Biden, die de opmerking leek te mompelen. Het fragment ging al gauw viral op social media. Enkele dagen geleden kwam Biden ook al in opspraak, toen hij een andere Fox News-verslaggever verweet 'een domme vraag' te stellen.

Grapjes over opmerking

Doocy maakte niet lang na de persconferentie in een live televisie-uitzending grapjes over de opmerking van Biden. "Niemand heeft nog uitgezocht of het klopt wat hij zegt", zei de Fox News-verslaggever.

Even later vertelde Doocy dat Biden hem had gebeld om zijn verontschuldigingen aan te bieden. "Hij zei 'het was niets persoonlijks, vriend'. Daarna praatten we nog even en ik zei dat ik altijd vragen zal stellen die anderen niet stellen, en hij zei dat ik dat moet blijven doen. Het was een aangenaam gesprek."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buitenlandblunders, verbroken beloftes: waarom Joe Biden het moeilijk heeft

De vraag van Doocy kwam aan het einde van een bijeenkomst over de stijgende inflatie, waar sommige experts zich zorgen om maken. De prijzen zijn in de VS recent met 7 procent gestegen, de hoogste inflatie in decennia.

Biden had verslaggevers opgedragen geen vragen te stellen over de situatie in Oekraïne, hij wilde enkel en alleen over de inflatie praten.

Eerder excuses 

Vorig jaar reageerde Biden boos op een CNN-verslaggever die aan het einde van een persconferentie in Genève vragen stelde over het gedrag van de Russische president Vladimir Poetin. Later bood Biden zijn excuses aan: "Ik had niet zo'n wijze man moeten zijn met het laatste antwoord dat ik gaf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump kapt persconferentie af na kritische vraag: 'Stel die maar aan China'

Hoewel de Amerikaanse president zo nu en dan de fout in gaat tijdens bijeenkomsten met journalisten, gedraagt hij zich al een stuk beter dan zijn voorganger Donald Trump. Trump ging regelmatig de confrontatie aan met de pers, zoals in onderstaande video te zien is: 

"Laat mij het land leiden dan doen jullie CNN", zei Donald Trump in 2018 tegen een CNN-verslaggever, die hij ook 'een vreselijke man' noemde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore