Ga naar de inhoud
Rechtszaken

Australiër tot het jaar 9999 vast in Israël om niet betalen alimentatie

Het vliegveld van Tel Aviv, ter illustratie. Beeld © ANP

Een Australische man zit de komende 8000 jaar vast in Israël. Hij mag het land tot 9999 niet verlaten omdat hij zijn ex-vrouw en kinderen een bedrag van ruim twee miljoen euro verschuldigd is. Hij spreekt van een 'levensbedreigende situatie'.

De 44-jarige Noam Huppert vertelt aan de Britse krant The Guardian dat hij al sinds 2013 een uitreisverbod heeft. Dat geldt tot het jaar 9999, de langst mogelijke periode in de onlinesystemen van de Israëlische autoriteiten.

1400 euro per maand

Een rechtbank oordeelde acht jaar geleden dat Huppert iedere maand 5000 sjekel (ruim 1400 euro) moet betalen aan zijn twee kinderen minderjarige kinderen tot het moment dat zij 18 jaar oud zijn.

Tel
Lees ook:
Tel Aviv (voor het eerst) duurste stad ter wereld om in te leven

De Australiër was getrouwd met een Israëlische vrouw, die in 2011 terugkeerde naar het land met hun twee kinderen. Zij waren op dat moment drie maanden en vijf jaar oud. In 2012 volgde Huppert zijn toenmalige vrouw, maar toen zij uit elkaar gingen besloot een rechtbank dat de Australiër het land niet mocht verlaten tenzij hij de alimentatie betaalde.

'Ik zit hier vast'

Het is niet duidelijk of de Australiër tot nu toe nog helemaal geen alimentatie heeft betaald of dat hij het volledige bedrag in één keer af moet lossen voordat hij Israël mag verlaten. Ook voor zijn werk mag Huppert niet vertrekken. "Ik zit hier feitelijk vast."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt reizigers naar Israël in het reisadvies. De Israëlische rechtbanken kunnen buitenlanders verbieden om het land te verlaten totdat bijvoorbeeld schulden volledig zijn afgelost.

Israël
Lees ook:
Israël sluit grenzen volledig voor buitenlanders om omikronvariant