Ga naar de inhoud
Luchtstromen

Microplastic gevonden op 2877 meter hoogte in Franse Pyreneeën

Het observatorium op de Pic du Midi in de Pyreneeën. Beeld © ANP

In de placenta's van ongeboren baby's, in alle oceanen en nu ook hoog in de bergen: microplastics worden zo langzamerhand overal gevonden. Wetenschappers vonden het plastic afval tijdens een onderzoek in de Franse Pyreneeën. Op 2877 meter boven zeeniveau.

Het afvalmateriaal werd gevonden door wetenschappers van het Franse onderzoeksinstituut CNRS. Bij het observatorium op de Pic du Midi in de Pyreneeën werden de minuscule plasticdeeltjes waargenomen.

Plastic in alle monsters

Drie jaar geleden werd er tussen juni en oktober 10.000 kubieke meter lucht per week onderzocht. In alle monsters bleek microplastic te zitten. Dat is plastic dat kleiner is dan 5 millimeter.

Microplasticdeeltjes
Lees ook:
Microplasticdeeltjes ontdekt in placenta's ongeboren baby's

Het plastic bleek afkomstig uit Noord-Afrika en Noord-Amerika. Vanuit die gebieden werd het door luchtstromen meegevoerd en kwam het in de Franse berggebieden terecht.

Soort snelweg

Onderzoeker Steve Allen van de Dalhousie University in Canada vertelt aan persbureau AFP hoe de plasticdeeltjes zulke grote afstanden af konden leggen. "Zodra het materiaal de hogere luchtstromen bereikt, werkt het als een soort snelweg", vertelde hij.

Kustdieren
Lees ook:
Kustdieren doen het goed in plasticsoep in Stille Oceaan

Het plastic lijkt ook te zijn opgestegen vanuit de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Het lijkt er volgens Allen dan ook op dat de plasticdeeltjes niet zinken, maar in een 'oneindige cirkel' rond de aarde blijven bewegen.

Geen gezondheidsrisico

De gevonden plasticdeeltjes in Frankrijk vormen geen gezondheidsrisico, melden de onderzoekers. Het plastic kan wel door mensen ingeademd worden.

Satellieten
Lees ook:
Satellieten moeten het nieuwe wapen worden in de strijd tegen plastic in zee