Opvallende conclusie

Britse studie: hersenchirurgen en ruimtevaartingenieurs niet slimmer dan wij

14 december 2021 05:18 Aangepast: 14 december 2021 09:11
Een hersenchirurg voert een operatie uit, ter illustratie. Beeld © ANP

Wie jarenlang gestudeerd heeft om hersenchirurg te worden of als ingenieur ruimtevaartuigen ontwikkelt, is niet per se slimmer dan de rest van de bevolking. Wel kunnen hersenchirurgen sneller oplossingen voor problemen bedenken.

Dat blijkt uit een Britse studie naar intelligentie, schrijft The Guardian. Onderzoekers namen de zogeheten Great British Intelligence Test af bij 329 ruimtevaartingenieurs en 72 hersenchirurgen. De resultaten vergeleken ze met ruim 18.000 Britten die de test ook hadden afgelegd.

Goed in bepaalde dingen

Wat blijkt? De beroepen zorgen er niet voor dat mensen slimmer zijn dan de rest van de bevolking. Ja, de chirurgen losten problemen sneller op. Maar daar stond tegenover dat hun geheugen langzamer werkte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits onderzoek: coronabesmetting kan intelligentie aantasten

Het onderzoek werd uitgevoerd om uit te zoeken of één van de twee beroepen intellectueel pittiger is. Wetenschappers kwamen op het idee na een scène van de Britse serie Mitchell and Webb, waarin een ruimtevaartexpert tegen een hersenchirurg zegt: 'Het is niet bepaald rocket science, toch?'

Volgens de onderzoekers zijn beide beroepsgroepen 'goed in bepaalde dingen', maar zijn ze niet slimmer dan de Britse bevolking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tieners hebben geen realistisch beeld van hun toekomstige baan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore