Enorm dier

Dode maanvis aangespoeld op Ameland: 'Grootste ooit'

14 december 2021 00:36
De enorme maanvis wordt naar Naturalis in Leiden gebracht voor onderzoek. Beeld © RTZ & Dierenambulance Ameland / Facebook

Op het strand van Ameland is een maanvis aangespoeld. Het zou volgens de vinders om de grootste maanvis ooit gaan die is aangespoeld in Nederland. Het dier is 2 meter bij 1,84 meter. Hoe zwaar de maanvis is moet nog blijken.

Het dier werd gistermiddag gezien voor de kust van Ameland. De Dierenambulance en Reddingsteam Zeedieren (RTZ) gingen samen met de dierenambulance van Ameland de zee in om te kijken of het dier nog leefde. "Helaas bleek het te zijn overleden", schrijven de vinders op Facebook: 

Zwaar werk

Er werd besloten het dier naar het strand te transporteren, dat bleek 'behoorlijk zwaar werk'. Het dier kan wel meer dan duizend kilo wegen. Het wordt overgebracht naar Naturalis in Leiden voor onderzoek, daar kan de vis ook gewogen worden.

Volgens het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee kunnen volwassen maanvissen wel 4 meter groot worden en tweeduizend kilo wegen.

Dobberen

Maanvissen worden vaak dobberend aan de oppervlakte gezien, maar zwemmen doen ze wel rechtop. Omdat ze zich niet zo goed kunnen redden in ondiep water of branding, spoelen ze ook regelmatig aan op de Nederlandse stranden.

Bekijk ook: reusachtige maanvis gevangen voor Spaanse kust

Spaanse wetenschappers vingen vorige maand een maanvis met een lengte van 3,2 meter van vin tot vin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore