Vindersloon

55 jaar na crash vliegtuig Mont Blanc: vinder mag juwelen houden

06 december 2021 03:44 Aangepast: 06 december 2021 05:42
Een reddingshelikopter op de plaats waar het vliegtuig decennia eerder crashte. Beeld © ANP

Decennia nadat een vliegtuig tegen de Mont Blanc vloog, en acht jaar nadat een bergbeklimmer kostbare diamanten op de rampplek vond, is er een besluit genomen over edelstenen ter waarde van 300.000 euro. De helft van de juwelen gaat naar de anonieme vinder, de andere helft is voor de Franse gemeente Chamonix.

In 1950 en in 1966 crashten er twee Air India-toestellen op vrijwel dezelfde plaats op de Mont Blanc. In de afgelopen decennia werden er door bergbeklimmers motoren, lichaamsdelen, poststukken en diplomatieke brieven op de rampplekken gevonden.

Naar politie

Acht jaar geleden vond een bergbeklimmer, die anoniem wilde blijven, een metalen box met daarin kostbare edelstenen. Hij droeg de juwelen over aan de politie, die de afgelopen acht jaar op zoek is geweest naar de rechtmatige eigenaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meisje (11) overleeft als enige vliegtuigcrash: 'Haar vader beschermde haar als een beer'

De burgemeester van Chamonix, Eric Fournier, liet weten dat de eigenaar niet gevonden is. Daarom is besloten de waardevolle vondst te verdelen over de bergbeklimmer en de Franse gemeente aan de voet van de berg. Fournier zegt 'heel blij' te zijn dat er een einde is gekomen aan de zoektocht. Ook prijst hij de bergbeklimmer die de juwelen destijds naar de politie bracht voor zijn 'integriteit'.

Autoriteiten vermoeden dat het gaat om edelstenen uit het toestel dat in 1966 tegen de berg vloog. Het toestel was destijds onderweg van Mumbai naar New York.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze chipszak uit 1990 is onlangs gevonden: 'Plastic vergaat écht niet'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore