Ga naar de inhoud
Per toeval gevonden

Eeuwenoud Romeins mozaïek stond jarenlang als koffietafel in appartement VS

De Italiaanse kunsthistoricus Dario Del Bufalo bij de koffietafel, die hij 'ontdekte'. Beeld © ANP

Een eeuwenoud mozaïek dat van een Romeinse keizer is geweest, blijkt bijna vijftig jaar lang in een New Yorks appartement als koffietafel te hebben gestaan. Een Italiaanse kunsthistoricus kwam het object per toeval op het spoor.

Daarover vertelde kunsthistoricus Dario Del Bufalo afgelopen weekend bij het Amerikaanse tv-programma 60 Minutes, schrijven buitenlandse media.

Decoratie op een schip

Het gaat om een mozaïek dat eeuwen geleden door keizer Caligula gebruikt werd om een van zijn schepen te decoreren. Het mozaïek was jarenlang spoorloos verdwenen, maar werd in 2017 gevonden.

Del Bufalo vertelde hoe hij in 2013 een boekpresentatie gaf in New York. In het boek stond een foto van het mozaïek, dat toen al bijna zeventig jaar spoorloos verdwenen was. Tijdens de boekpresentatie hoorde hij een man tegen een vrouw zeggen dat het mozaïek leek op de koffietafel die zij in haar appartement in New York had staan.

Archeologen
Lees ook:
Archeologen vinden weg en kanaal uit Romeinse tijd in de Betuwe

Het mozaïek was onderdeel van een schip dat op een meer in de buurt van de Italiaanse stad Rome dreef. Toen keizer Caligula in het jaar 41 vermoord werd, zonk het schip.

Brand

In de jaren dertig van de vorige eeuw werden het mozaïek en andere kustobjecten uit het meer gevist en in een museum gestald. In 1944, toen de nazi's uit Italië vertrokken, werden kostbare schatten in brand gestoken.

Het mozaïek bleek niet verloren te zijn gegaan, maar stond de afgelopen decennia in het appartement van Helen Fioratti, de eigenaresse van een kunstgalerij. Zij kocht het mozaïek in de jaren zestig van een Italiaanse familie en maakte er een koffietafel van.

'Medelijden'

Del Bufalo gaf de vondst door aan de Amerikaanse autoriteiten. Zij gaan ervan uit dat het mozaïek in de Tweede Wereldoorlog is gestolen en besloten de koffietafel in beslag te nemen. Inmiddels staat het mozaïek al enkele jaren in een museum in het Italiaanse Nemi, niet ver van Rome.

"Ik had medelijden met haar", zei Del Bufalo dit weekend in het tv-programma over Fioratti, die afstand moest doen van de koffietafel. "Maar ik had geen keus. Dit kunstwerk doorstond meerdere eeuwen, een oorlog, een brand en kon uiteindelijk via een Italiaanse familie en Amerikaanse kunsthandelaar terugkomen naar het museum."

Middeleeuws
Lees ook:
Middeleeuws schilderij in keuken van bejaarde Française is miljoenen waard