Ga naar de inhoud
In kop gestoken

Australiër weet krokodil af te schrikken met zakmes

Ter illustratie. Beeld © ANP

Een 60-jarige Australiër is in de noordelijke staat Queensland aan de dood ontsnapt na een aanval van een krokodil. De man werd door het dier het water ingetrokken, maar had een zakmes bij zich en stak de krokodil daarmee in zijn kop. Vervolgens reed hij zichzelf naar het ziekenhuis.

De man was aan het vissen op zijn eigen land nabij Hope Vale, op het noordelijke schiereiland Cape York. Hij moest daar eerst een stier wegjagen, maar zat vervolgens ongestoord aan de oever van een rivier te vissen. Dat melden de autoriteiten.

Water ingetrokken

De man werd daar aangevallen door een krokodil. Het dier omklemde zijn laarzen en trok hem het water in. Daar lukte het de man om zijn zakmes te trekken en de krokodil net zo lang in zijn kop te steken totdat die hem losliet.

Vervolgens vluchtte de man naar de oever, wist bij zijn auto te komen en reed naar het ziekenhuis. Daar ligt hij momenteel te herstellen van zijn verwondingen.

In de buurt vanwege stier

Natuurbeheerders van Queensland die de gewonde man gisteren interviewden, bevestigden dat zijn verwondingen wijzen op een aanval van een krokodil. Zij vermoeden dat de krokodil in de buurt was vanwege de stier die de man eerder weg moest jagen.

Krokodil
Lees ook:
Krokodil met 'menselijke resten' gevonden na vermissing overstromingen New Orleans

Zoutwaterkrokodillen

Het aantal zoutwaterkrokodillen in het tropische noorden van Australië is explosief gestegen sinds ze in 1971 tot beschermde diersoort werden uitgeroepen. Door recente aanvallen zoals deze is het debat over de bestrijding ervan opnieuw opgelaaid.

De 'salties', zoals ze ook wel worden genoemd, kunnen zeven meter lang worden en meer dan een ton wegen - en zijn dan ook een bedreiging voor vee dat zich nabij het water begeeft.

Cape York staat bekend als 'krokodillenland' en aanvallen op mensen komen er relatief vaak voor, hoewel ze zelden dodelijk zijn. De lokale bevolking en bezoekers worden aangeraden zich verre te houden van waterwegen.

Bekijk ook: krokodil hapt gloednieuwe drone uit de lucht in Australië

00:50
Crocodylus Park in Australië leek een ideale plek om wat mooie dronebeelden van krokodillen te maken. Tenminste, dat dacht een cameraman van ABC. Maar niet alle aanwezigen in het park waren het daarmee eens.