Viraal op social media

Deze foto zou alles zeggen over leiderschap, maar dat blijkt allemaal onzin

27 oktober 2021 13:00 Aangepast: 03 november 2021 10:15
Deze foto van een roedel wolven wordt gebruikt als metafoor voor leiderschap.

Je hebt 'm misschien al wel voorbij zien komen op social media: deze foto van een roedel wolven die achter elkaar door de sneeuw ploeteren. De foto wordt gebruikt als metafoor voor leiderschap. Niet de wolf vooraan, maar de achterste in de rij zou de leider van de roedel zijn. "Een heel romantisch verhaal, maar er klopt niets van", zegt wolvenkenner Glenn Lelieveld.

De foto duikt eens in de zoveel tijd weer op – meestal via Facebook of LinkedIn. Een week geleden werd de foto geplaatst op het zakelijke netwerk door een projectmanager uit Amsterdam. Op het moment van publiceren van dit artikel had die post maar liefst 43.000 likes en ruim 1300 reacties.

Zo luidt de tekst bij de foto:

Stof tot nadenken. Een roedel wolven:

De drie vooraan zijn oud en ziek, zij lopen op kop en bepalen het tempo van de voorttrekkende groep. Zo kunnen zij nooit worden achtergelaten.

De volgende vijf zijn de sterkste en de fitste. Zij beschermen het roedel tegen frontale aanvallen.

De wolven in het midden zijn zo altijd beschermd voor een aanval.

De vijf achter hen behoren ook tot de sterkste en de fitste. Zij hebben als taak het roedel tegen achterwaartse aanvallen te verdedigen.

De laatste in rij is de leider. Hij zorgt ervoor dat niemand achter blijft en houdt het roedel op hetzelfde pad. Hij staat klaar om in alle richtingen uit te lopen en zijn roedel te dienen en te bewaken.

Leiding geven betekent niet vooraan lopen. Het is zorg dragen voor het hele team.

"Allemaal onzin", zegt ecoloog Lelieveld van de Zoogdiervereniging. "Zeker in diepe sneeuw gaan wolven, maar bijvoorbeeld ook honden, zo efficiënt mogelijk om met hun energie. Eén iemand is de lul en de rest loopt in zijn of haar voetsporen. Eigenlijk hetzelfde als wij mensen doen wanneer we een sneeuwwandeling maken."

Energiebesparing

"Zo'n roedel wolven valt het best te vergelijken met een gezin", zegt Lelieveld. "De wolvin bepaalt hoe het huishouden wordt gedraaid. Die zorgt samen met de reu, de vader van de jongen, dat er vlees op tafel komt. Vaak loopt de wolvin vooraan, maar dat hoeft niet zo te zijn. Het kan ook dat één van haar jongen of de reu vooraan loopt. Op deze foto valt niet te zien wie vooraan en wie achteraan loopt."

Lelieveld heeft de foto de afgelopen jaren al meermaals voorbij zien komen en is er heel stellig over. "Er zit geen andere gedachte achter dan puur energiebesparing. Verder zijn het allemaal eigen interpretaties die op deze foto worden geplakt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe je nepnieuws kunt onderscheiden van echt nieuws

"Veel mensen zullen zich niet realiseren dat het verhaal achter deze foto niet klopt", zegt Alexander Pleijter, universitair docent factchecking aan de Universiteit Leiden. "Mensen gaan ervan uit dat de breedgeschouderde leider vooroploopt en dan blijkt dat bij wolven ineens anders te zijn. Om die reden zal deze foto bij veel mensen tot de verbeelding spreken. Zij kunnen blijkbaar ook een leider zijn door een positie achteraan te kiezen."

Mooi, aangrijpend of fascinerend

"Ik denk dat de motieven voor het delen van posts als deze verschillend zijn", zegt Pleijter. "Mensen vinden het leuk om veel likes, shares en retweets te krijgen op social media, of ze halen er plezier uit dat andere mensen erin trappen. Bekend is bijvoorbeeld de foto van een zwemmende haai op de snelweg die regelmatig weer opduikt bij overstromingen. Anderen delen vanuit emotie zonder dat ze zich realiseren dat het niet waar is. Ze vinden het mooi, aangrijpend of fascinerend. Door het impulsieve delen van zulke socialmediaposts kunnen die zich blijven verspreiden."

Overigens zijn er ook heel wat mensen die op LinkedIn opmerken dat de post inhoudelijk niet klopt. "Het gaat er niet om dat het verhaal wel of niet klopt", reageert iemand. "Het gaat erom dat veel leidinggevende mensen zichzelf belangrijker vinden van hun collega's."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore