Berlijnse begraafplaats

Duitse neonazi begraven in graf Joodse muziekwetenschapper: 'Vreselijke vergissing'

13 oktober 2021 04:17
De as van de Duitse neonazi werd vorige week begraven op het graf. Beeld © RechercheNetzwerk.Berlin / Flickr

Een Duitse kerk geeft toe een 'vreselijke vergissing' te hebben gemaakt. De as van een neonazi is begraven op de plek waar eerder een Joodse muziekwetenschapper lag, wiens grafsteen er nog staat. "We moeten meteen kijken of we dit kunnen terugdraaien."

Het ging fout op een begraafplaats ten zuidwesten van de Duitse hoofdstad Berlijn, die door een protestantse kerk beheerd wordt. Daar werd afgelopen vrijdag de 48-jarige neonazi Henry Hafenmayer begraven, schrijft The Guardian. Dat gebeurde precies op de plek waar eerder de Joodse zanger en muziekwetenschapper Max Friedländer, die in 1934 in Berlijn overleed, te ruste lag.

Graf leeggehaald

Het graf van Friedländer was al leeggehaald, iets wat na enkele decennia gebruikelijk is. Zijn grafsteen stond er nog omdat het om een monument ging. Er was plek voor nieuwe graven, maar er had volgens de kerk nooit een neonazi begraven mogen worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Neonazi krijgt levenslang voor moord op Duitse politicus Walter Lübcke

Hafenmayer beschreef de Holocaust als een 'leugen' en werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, wat hem tot een beroemdheid in Duitse rechts-extremistische kringen maakte. Bij zijn begrafenis afgelopen week waren neonazi's aanwezig en de grafsteen van Friedländer werd met een zwarte doek bedekt.

Recht op laatste rustplaats

Nabestaanden van Hafenmayer hadden eerst een meer centrale plek op de begraafplaats aangevraagd, maar de kerk ging hier niet mee akkoord uit angst dat het een verzamelplaats zou kunnen worden voor rechts-extremisten.

Omdat iedereen recht heeft op een laatste rustplaats kreeg hij de nieuwe locatie toegewezen, maar dat had volgens de kerk nooit mogen gebeuren. "Dit is een onthutsende gang van zaken in het licht van onze geschiedenis", schrijft de kerk in een verklaring.

'Bewust gekozen'

Een antisemitische beweging in Berlijn heeft al aangifte gedaan vanwege de gang van zaken. "Het ligt voor de hand dat rechts-extremisten bewust een Joods graf hebben gekozen om de eeuwige vrede te verstoren door de begrafenis van een Holocaust-ontkenner."

Bekijk ook: ex-neonazi Philip heeft spijt en waarschuwt voor extreem-rechts

Ex-neonazi Philip Schlaffer (41) waarschuwde in 2019 na een aanslag op een Synagoge in Duitsland voor het geweld van extreemrechts. Hij kan het weten...

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore