In broodje pindakaas

Amerikaan verdacht van verkopen geheimen over kernonderzeeërs

11 oktober 2021 02:07
Ter illustratie. Beeld © ANP

Een ingenieur wordt ervan verdacht geheimen over kernonderzeeërs van de Amerikaanse marine te hebben doorverkocht. De man dacht de nucleaire geheimen aan een buitenlandse overheid te verkopen, maar bleek in contact met een undercoveragent van de FBI. Aan hem verkocht hij een SD-kaart vol informatie in een broodje pindakaas.

De man handelde samen met zijn vrouw, blijkt uit rechtbankdocumenten waar verschillende buitenlandse media over berichten.

Ingenieur

Jonathan Tobbe (42) en zijn vrouw Diana (45) werden afgelopen weekend gearresteerd in de Amerikaanse staat West Virginia. Tobbe werkte als ingenieur bij de Amerikaanse marine mee aan nucleaire onderzeeërs.

Begin vorig jaar stuurde hij 'een pakketje naar een buitenlandse regering', meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het pakket bevatte informatie over kernonderzeeërs. Tegen betaling zou er meer informatie volgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbegrijpelijke tweet Amerikaanse legertop gaat viral: nucleaire code?

De FBI onderschepte het pakket en een undercoveragent hield via versleutelde berichten contact met Tobbe. Het Amerikaanse stel maakte een deal om in ruil voor 100.000 dollar (ruim 86.000 euro) in cryptocurrency meer geheime informatie te delen.

Informatie op SD-kaart

De twee reisden in juni samen naar West Virginia, waar Tobbe de informatie in een SD-kaart verstopt in een broodje pindakaas achterliet terwijl zijn vrouw op de uitkijk stond.

De FBI maakte het geld over en vond inderdaad geheime informatie over onderzeeërs op de SD-kaart. Er werd nogmaals informatie verkocht, dit keer verstopt in een kauwgomverpakking. Bij de derde poging, afgelopen weekend, werd het stel gearresteerd. De twee moeten morgen voor de rechter verschijnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Diep verdriet om onderzeeërsdrama, Edy Sujianto treurt om zijn zoon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore