Border collies

'Geniale honden' onthouden namen van meer dan honderd speeltjes

06 oktober 2021 05:36
De zes 'geniale honden' zijn allemaal border collies, ter illustratie. Beeld © ANP

Een bijzondere prestatie van zes briljante honden: zij kunnen de namen van meer dan honderd speeltjes onthouden. Hongaarse onderzoekers hebben overal ter wereld jarenlang gezocht naar de meest intelligente honden en vonden enkel border collies, waaronder hond Nalani uit Nederland.

De zes 'geniale honden' zijn door de wetenschappers uitgezocht om meer te weten te komen over de hersenen van honden. Ze moesten om in aanmerking te komen de namen van 28 speeltjes kunnen onthouden.

Trainingen

Uiteindelijk viel de keuze op Max (Hongarije), Gaia (Brazilië), Nalani (Nederland), Squall (Verenigde Staten), Whisky (Noorwegen) en Rico (Spanje), schrijft de Britse krant The Guardian.

Niet alleen werden de honden getraind om nog meer namen te onthouden, ze deden ook mee aan online evenementen met de naam Genius Dog Challenge.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hondje Remy balanceert op open brug Vinkeveen: 'Doodsbang dat 'ie zou vallen'

"Deze speciale honden kunnen de namen van speeltjes op onvoorstelbare snelle wijze leren", legt hoofdonderzoeker Claudia Fugazza aan de universiteit van Boedapest aan de krant uit.

Eigenaren van de honden werden gevraagd de dieren eerst zes en vervolgens twaalf speeltjes per week aan te leren. "Dit bleek voor de meeste dieren nauwelijks een uitdaging", zegt Fugazza.

Leersnelheid jonge kinderen

De border collies leerden gemakkelijk 11 tot 12 nieuwe namen per week. "Dit is vergelijkbaar met de leersnelheid van jonge kinderen die net een woordenschat beginnen op te bouwen", legt Fugazza uit. "Door deze getalenteerde honden krijgen we helder hoe een andere diersoort de menselijke taal begrijpt."

De honden konden zich de namen van de speeltjes anderhalve maand later nog herinneren, schrijven de onderzoekers.

Andere rassen

Hoewel er voor dit onderzoek alleen border collies zijn geselecteerd, zijn de onderzoekers ook andere rassen op het spoor gekomen die een vergelijkbaar intellect hebben. Duitse en Australische herders kwamen bijvoorbeeld in aanmerking, net als het kleine hondenras Pekinees.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontvoerde hond na maand weer terecht: 'Max werd camper in gelokt'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore