Robotachtige surfplank

Voor het eerst: meteorologen filmen orkaan van binnenuit met drone

01 oktober 2021 03:30 Aangepast: 01 oktober 2021 08:55
De speciale drone filmde de orkaan van binnenuit. Beeld © National Oceanic and Atmospheric Administration

Vijftien meter hoge golven, windstoten van meer dan 190 kilometer per uur: deze drone van een Amerikaans weerinstituut heeft extreme weeromstandigheden weerstaan én op video vastgelegd. Wetenschappers slaagden er gisteren in de drone door orkaan Sam van de vierde categorie te navigeren.

Het is voor het eerst dat wetenschappers een drone op zee door zo'n zware storm hebben geloodst. Het gaat om een soort robotachtige surfplank van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), waarmee wetenschappers meer te weten willen komen over orkanen.

Atlantische Oceaan

Bekijk hier beelden die de drone maakte vlakbij het oog van orkaan Sam die in de Atlantische Oceaan raasde:

De drone heeft de naam Saildrone en is ontwikkeld door een in San Francisco gevestigd bedrijf met dezelfde naam. De Saildrone is de eerste in zijn soort en helpt wetenschappers data te verzamelen over orkanen, zoals windsnelheid en -richting, luchtdruk, temperatuur, zoutgehalte en vochtigheidsgraad.

In oceaan gelegd

Een speciale extra drijvende arm zorgt ervoor dat het vaartuig in 'de hevigste stormen' toch boven water blijft. Het bedrijf had vijf verschillende drones in het gebied in de Atlantische Oceaan gestationeerd op plekken waar vaak orkanen voorkomen. Op eigen kracht kunnen de drones maximaal 3 kilometer per uur afleggen.

"Deze drone zeilt recht in het oog van een orkaan, op een plek waar geen enkel onderzoeksschip ooit geweest is", vertelde Richard Jenkins, de eigenaar van Saildrone aan The Washington Post.

Krachttoename orkanen verklaren

Weerinstituut NOAA buigt zich de komende maanden over de data die de drone verzameld heeft. "We hopen de snelle krachttoename van orkanen beter te kunnen verklaren", zei een van de NOAA-wetenschappers over de drone. Orkanen zijn vooral gevaarlijk voor kustgemeenten als zij plotseling in kracht toenemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit Nederlandse bedrijf beschermt New Orleans tegen gevaarlijke orkaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore