51 minuten binnen

Deze Olympische zwemmer was een van de bestormers Capitool

30 september 2021 04:10
De Amerikaanse zwemmer Klete Keller op de Olympische Spelen in 2008. Beeld © ANP

Olympisch zwemkampioen Klete Keller heeft bekend te hebben deelgenomen aan de bestorming van het Capitool eerder dit jaar. De Amerikaan die tweemaal goud won op de Olympische Spelen riskeert een celstraf van 21 tot 27 maanden.

Keller (39) maakte deel uit van de menigte aanhangers van oud-president Donald Trump die op 6 januari het Capitool bestormde, binnendrong, plunderde en vernielingen aanrichtte. Daarbij vielen vijf doden.

Kopstukken uitgescholden

Volgens de aanklager was Keller 51 minuten in het Capitool. Dat is een relatief lange periode vergeleken met veel anderen die slechts kort in het gebouw waren.

Op videobeelden van de bestorming was te zien hoe Keller Democratische kopstukken Chuck Schumer en Nancy Pelosi uitschold en beledigde, zonder in hun buurt te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaat van tientallen Capitool-bestormers al week spoorloos

Politiebevelen genegeerd

Keller zou geen geweld hebben gebruikt, maar wel bevelen van de politie hebben genegeerd. Amerikaanse media verwachten dat hij op maximaal 27 maanden cel kan rekenen. Omdat hij schuld bekende, kan hij mogelijk rekenen op strafvermindering.

Zo stormden de Trump-aanhangers het Capitool begin januari binnen: 

Op videobeelden is te zien hoe Trump-aanhangers erin slagen om het Amerikaanse Capitool in Washington binnen te dringen.

Dakloos

De deelname van Keller aan de Olympische Spelen in 2004 is een van de meest indrukwekkende races in de zwemsport. Na zijn zwemcarrière ging het bergafwaarts met Keller, hij raakte dakloos en leefde een tijd in zijn auto, vertelde hij in 2018 in een podcast.

Bekijk ook: Pauline is al vervolgd voor bestorming Capitool

Meer dan 500 zaken dienen de komende maanden. Pauline Bauer staat ook terecht. "Ik had beter niet naar Washington kunnen gaan".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore