Deense schoolkrant

Cassettebandje met onuitgebracht nummer John Lennon geveild

28 september 2021 05:04 Aangepast: 28 september 2021 05:53
Het cassettebandje wordt geveild met de 50 jaar oude Deense schoolkrant. Beeld © ANP

Een bijzondere veiling in Denemarken: daar gaat vandaag een cassettebandje met daarop een nooit uitgebracht nummer en een interview met John Lennon en Yoko Ono onder de hamer. Vier Deense tieners maakten de opname meer dan vijftig jaar geleden, enkele maanden voordat The Beatles uit elkaar gingen.

De BBC meldt dat het cassettebandje vandaag in een veilinghuis in de Deense hoofdstad Kopenhagen verkocht zal worden en waarschijnlijk tussen de 32.000 en 50.000 dollar (27.000 tot 43.000 euro) oplevert.

Interview voor schoolkrant

Het gaat om een interview dat vier tieners in 1970 hielden voor de schoolkrant met John Lennon en Yoko Ono. "We waren 16 jaar oude hippies", vertelt Karsten Hoejen, die de opname maakte.

Lennon en Ono waren in Thy, in het noordwesten van Denemarken, zonder dat lokale bewoners wisten van hun komst. Toen eenmaal naar buiten kwam dat het stel de regio bezocht, hielden de twee een persconferentie. De tieners wilden die persconferentie bezoeken en hadden een leerkracht overtuigd met ze mee te gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Songtekst van The Beatles geveild voor ruim 830.000 euro

Het plan viel echter in het water toen een sneeuwstorm over het gebied trok. "We kwamen te laat aan bij de persconferentie en toen we arriveerden was iedereen alweer op weg naar buiten", herinnert Hoejen zich. Uiteindelijk mocht het viertal samen met de leerkracht toch naar binnen en spraken ze met Lennon en Ono.

Kort liedje

Het duo speelde een kort liedje genaamd 'Radio Peace' dat zou zijn opgenomen als themanummer voor een radiostation. Omdat het radiostation uiteindelijk nooit van de grond kwam, werd het nummer niet uitgebracht. "Voor zover wij weten bestaat deze opname alleen op deze cassette", zegt Hoejen. 

De afgelopen jaren werd het cassettebandje in een kluis bewaard, nadat Hoejen zich realiseerde dat het om een waardevol object ging.

Verzamelaar

De directeur van het veilinghuis, Alexa Bruun Rasmussen, vertelt aan de BBC dat de opname 'zeer zeldzaam' is. "We weten niet met 100 procent zekerheid dat dit de enige opname van het nummer is, omdat het niet om een officiële opname gaat."

Ze verwacht dat het cassettebandje – dat samen met de schoolkrant verkocht zal worden – bij een verzamelaar terechtkomt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Levende Beatles weer bij elkaar voor bijzonder feestje

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore