Ga naar de inhoud
Cocaïne en xtc

Zóveel drugs op Brits festivalterrein, de vissen zijn er in gevaar

Een bezoeker van het Britse muziekfestival Glastonbury gebruikt lachgas, ter illustratie. Beeld © ANP

Op een festivalterrein in Groot-Brittannië zijn na muziekevenement Glastonbury zóveel drugs in de grond terechtgekomen dat de vissen in een rivier eronder lijden. Wildplassers die cocaïne en xtc gebruikt hebben brengen de Europese paling, een zeldzame vissoort in de Whitelake rivier, in gevaar.

Het gaat om monsters die door wetenschappers in 2019 zijn genomen toen meer dan 200.000 bezoekers op het muziekfestival Glastonbury aanwezig waren. De MDMA-concentraties (de grondstof voor xtc-pillen) bleken in de week na het festival extreem hoog. 

Behoefte in toiletten

Vooral de hoeveelheid cocaïne in het water was zó hoog dat die de levenscycli van de zeldzame en beschermde palingsoort in het gebied verstoren, vrezen de wetenschappers.

Ze dringen er bij de festivalgangers op aan in de toekomst hun behoeftes te doen in de toiletten op het terrein, omdat wordt aangenomen dat de drugs via wildplassende bezoekers in het water terecht zijn gekomen.

Journalisten
Lees ook:
Journalisten in Mexico zijn leven niet zeker, drugskartels voeren aanvallen op

Dan Aberg, een postdoctorale student aan de Universiteit van Bangor in Noord-Wales die de gegevens verzamelde, zei dat alle muziekfestivals 'ongetwijfeld' een jaarlijkse bron van illegale drugs zijn.

"Helaas zorgt de nabijheid van een rivier op het Glastonbury Festival ervoor dat eventuele drugs die vrijkomen door festivalbezoekers weinig tijd hebben om in de bodem af te breken voordat ze het kwetsbare zoetwaterecosysteem binnendringen", vertelde Aberg.

Vanwege corona geannuleerd

Vanwege corona werd het muziekfestival zowel in 2020 als 2021 geannuleerd. De organisatoren hopen dat het evenement volgend jaar wel doorgaat.

Duizenden
Lees ook:
Duizenden kilo's cocaïne onderschept in Rotterdamse haven