Inspiration4

Ruimtetoeristen SpaceX veilig terug op aarde

19 september 2021 07:56 Aangepast: 19 september 2021 10:06
Verpleegster Hayley Arceneaux stapte als eerste uit de ruimtecapsule. Beeld © SpaceX

De SpaceX-capsule met vier amateurastronauten, die eerder deze week werd gelanceerd, is vannacht volgens planning neergekomen in de Atlantische oceaan. Daarmee is de missie van het ruimtebedrijf met succes afgerond.

Tijdens de missie, die Inspiration4 werd genoemd, brachten vier ruimtetoeristen zo'n drie dagen door in een baan om de aarde. Woensdagnacht werd de capsule vanuit de Amerikaanse staat Florida gelanceerd.

Rond 1.00 uur vannacht plonsde de capsule weer neer voor de kust van diezelfde staat. Vier grote parachutes vertraagden de afdaling van de capsule voordat hij in het water belandde. Boten gingen onmiddellijk op pad om het vaartuig op te halen.

"Het was een geweldige rit voor ons, en we zijn nog maar net begonnen", twitterde de 38-jarige miljardair Jared Isaacman, die de vlucht heeft betaald. Naast Isaacman bestond de bemanning uit een docent een verpleegster van een kinderziekenhuis, en iemand die de reis won na een donatie aan datzelfde ziekenhuis. 

28.000 kilometer per uur

Eerder dit jaar werden er ook al toeristische ruimtevluchten gemaakt, door Amazon-oprichter Jeff Bezos en door Richard Branson, die het bedrijf Virgin oprichtte. Maar bij die vluchten waren de mensen aan boord maar kort in de ruimte. De missie van Bezos, waar ook een 18-jarige Nederlander aan boord was, duurde in totaal maar tien minuten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse Oliver (18) veilig terug na ruimtevlucht met Jeff Bezos: 'Was geweldig'

De Inspiration4-missie duurde meerdere dagen. In die tijd cirkelde de bemanning op een hoogte van maximaal 590 kilometer rond de aarde met een snelheid van zo'n 28.000 kilometer per uur. Iedere dag zagen de bemanningsleden vijftien zonsopgangen en zonsondergangen.

Wat de ruimtetoeristen wel overeenkomen, is dat zij alleen een korte training hebben gehad, terwijl professionele astronauten een jarenlange opleiding moeten volgen. Zij hoefden de raket dan ook niet zelf te besturen, dat gebeurde allemaal vanaf de aarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iedereen kan astronaut zijn: 'Vooral van de knopjes afblijven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore