Aotearoa

Petitie voor naamsverandering Nieuw-Zeeland: nu nog vernoemd naar Nederland

14 september 2021 05:38 Aangepast: 14 september 2021 05:40
Rawiri Waititi van de Maori-partij in Nieuw-Zeeland wil dat het land een andere naam krijgt. Beeld © ANP

Als het aan de Maori-partij in Nieuw-Zeeland ligt krijgt het land een ander naam: Aotearoa, zoals de oorspronkelijke Maori-bevolking het eiland noemde. "Nieuw-Zeeland is een Nederlandse naam. En zelfs de Nederlanders hebben hun naam veranderd, van Holland naar Nederland, in hemelsnaam."

De Maori-partij is een petitie gestart om de naam van Nieuw-Zeeland officieel te veranderen in Aotearoa, wat 'land van de lange witte wolk' betekent.

Dat schrijft de partij in een verklaring waar The Guardian over bericht. "Het is tijd dat de naam recht doet aan de eerste en officiële taal van dit land, we zijn een Polynesisch eiland."

Ontdekkingsreizigers

Ook de Cookeilanden, 3000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland, willen af van hun naam. Die eilandengroep is vernoemd naar de Britse ontdekkingsreiziger James Cook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Maori-bevolking boos over James Cook-viering: 'Hij doodde onze voorouders'

Nieuw-Zeeland is vernoemd naar de provincie Zeeland omdat de Nederlandse Abel Tasman het land als eerste Europeaanse ontdekkingsreizigers in 1642 ontdekte.

'Dit moet veranderen'

De Maori-partij wil dat de regering van het land voor 2026 niet alleen de naam van Nieuw-Zeeland maar ook van alle dorpen en steden in Maori aanduidt. "Het is de 21ste eeuw, dit moet veranderen", schrijft de partij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeelandse premier zegt officieel sorry voor vernedering migranten

Er is al een aantal jaren een discussie in Nieuw-Zeeland over de naam van het land. Steeds meer bedrijven en politici gebruiken Aotearoa, maar het is niet de officiële naam van het land. Premier Jacinda Ardern zei vorig jaar nog dat een naamsverandering niet iets is wat haar regering heeft overwogen.

"Ik hoor steeds vaker dat Aotearoa door elkaar gebruikt wordt met Nieuw-Zeeland en dat is positief", zei ze. "Of we het nu in de wet veranderen of niet, ik denk niet dat het iets verandert aan het feit dat Nieuw-Zeelanders steeds vaker Aotearoa zeggen."

Officiële taal

In de jaren tachtig was er in Nieuw-Zeeland discussie over het gebruik van Maori, dat tot dan toe niet als officiële voertaal gold. Toen een telefoniste in 1984 ontslagen werd omdat ze opnam met 'Kia Ora', de Maori-begroeting, leidde dat tot grote ophef. In 1987 werd Maori een officiële taal in het land. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore