Ga naar de inhoud
Anderen besmet

Vietnamese man vijf jaar cel in na overtreden coronamaatregelen

Inwoners op straat in de Vietnamese stad Vung Tau, ter illustratie. Beeld © ANP

Een Vietnamese man is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar na het overtreden van de coronamaatregelen. Hij ging niet in quarantaine en besmette zo zeker acht anderen, één iemand overleed later aan de gevolgen van de besmetting.

Een rechter in de Vietnamese provincie Ca Mau veroordeelde de 28-jarige man gisteren tot de jarenlange gevangenisstraf, melden Vietnamese media. De man reisde vanuit Ho Chi Minhstad naar de provincie, waar hij de ziekte verspreidde.

Er werden acht mensen ziek en één iemand overleed na een behandeling van een maand aan de gevolgen van het coronavirus.

Megastrenge
Lees ook:
Megastrenge lockdown in Vietnam: 'Militairen doen de boodschappen'

Vietnam was tot voor kort zeer succesvol in het aanpakken van de coronacrisis. Met bron- en contactonderzoek, strenge grenscontroles en verplichte quarantaine, waren er nauwelijks uitbraken. In 2020 overleden volgens de officiële cijfers slechts 35 inwoners van het land aan de gevolgen van het virus. 

Sinds dit voorjaar kampt het land met fors meer besmettingen. Er zijn in totaal meer dan 536.000 besmettingen gemeld en meer dan 13.385 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. In provincie Ca Mau werden er echt slechts 191 besmettingen gemeld en overleden twee mensen aan de gevolgen van het virus.

Eerdere straffen

Eerder werd een Vietnamees veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en een ander tot twee jaar achter de tralies vanwege het overtreden van de coronamaatregelen.

Bekijk ook: veel mensen in Indonesië sterven thuis door overvolle ziekenhuizen

01:37
Indonesië gaat gebukt onder de deltavariant van het coronavirus. Het aantal besmettingen stijgt enorm snel. Ziekenhuizen liggen overvol en niet iedereen kan worden geholpen.