Ga naar de inhoud
Opnames uit 1987

Australische eend ontdekt die 'verdomde dwaas' kan zeggen

Een muskuseend, ter illustratie. Dit is niet de pratende eend. Beeld © ANP

Een bijzondere ontdekking in Australië: een Leidse onderzoeker kwam daar een eend op het spoor die 'you bloody fool' ('jij verdomde dwaas') kan zeggen. Dat is wetenschappelijk gezien heel interessant: er zijn niet veel diersoorten die kunnen leren praten.

Het gaat om de Australische muskuseend die geluiden kan imiteren, vertelt Carel ten Cate, hoogleraar dierengedrag aan de Leiden Universiteit. Hij kwam het dier per toeval op het spoor. "Toen ik het hoorde twijfelde ik of het serieus was", vertelt Ten Cate.

Pratende dieren

Het dier zou niet alleen 'you bloody fool' kunnen zeggen, maar ook het geluid van een dichtslaande deur na kunnen doen. Dat is bijzonder, want het vermogen om geluiden na te bootsen is in het dierenrijk niet erg gewoon. Mensen zijn in staat tot dit zogenaamde 'vocale leren' (en leren zo praten), net als walvissen, dolfijnen, olifanten en vleermuizen.

Ook van een aantal soorten vogels, zoals papegaaien, zangvogels en kolibries, was al bekend dat ze vocaal leren.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de grappigste foto's van wilde dieren en de verhalen erachter

Door mensen opgevoed

Het dier zou door mensen zijn opgevoed en Ten Cate spoorde geluidsfragmenten van de 'pratende' muskuseend op. Het bleken opnamen te zijn uit 1987 die door een Australische vogelaar werden gemaakt. Na analyse concludeerde Ten Cate dat het niveau waarop de muskuseend geluiden kan nadoen vergelijkbaar is met die van andere imiterende vogelsoorten.

Huisdier
Lees ook:
Huisdier met medisch rugzakje: wie wil een kat met schimmel of aids?

Als vocaal leren in een nieuwe groep wordt ontdekt, werpt dat nieuw licht op de omstandigheden en voorwaarden waaronder het vermogen evolutionair kan ontstaan, legt de hoogleraar uit. 

Eendenhersenen wijken af

"Eendachtigen zijn vroeg afgesplitst van andere vogelsoorten en worden daarom als 'primitief' beschouwd," zegt Ten Cate. "Vocaal leren is juist een geavanceerde vaardigheid. Dat maakt de bevinding verrassend, ook omdat eendenhersenen nogal in structuur afwijken van bijvoorbeeld zangvogels en papegaaien. Dat roept ook weer allemaal nieuwe vragen op."

Luister hier naar het fragment: