Olympische Spelen

Oeps, foutje: filmploeg verhindert triatleten, start moet opnieuw

26 juli 2021 02:51 Aangepast: 26 juli 2021 02:54
Organisatoren proberen de aandacht van zwemmers te krijgen. Beeld © ANP

Een bizarre situatie bij de start van de olympische triatlon voor mannen in Tokio. Bij het startsignaal voor de zwemmers lag er een boot van een filmploeg in de weg. Daardoor kon een derde van de zwemmers niet vertrekken.

Een speedboot van een filmploeg lag voor de steiger waar de mannelijke zwemmers vanaf sprongen.

Toen het startsignaal werd gegeven en de zwemmers in het water doken, maakte de boot een snelle zwaai naar achteren om te voorkomen dat zwemmers in de schroeven van de boot terecht zouden komen.

Alarmsignalen

Gelukkig raakte er niemand gewond, maar de zwemmers die al wel vertrokken waren realiseerden zich niet allemaal dat het om een valse start ging.

Organisatoren probeerden hen op jetski's en met alarmsignalen duidelijk te maken dat de race opnieuw moest. Dat lukte zo'n tweehonderd meter verderop alsnog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit gebeurt er in Tokio: skaten, zwemmen en Van der Poel

Uiteindelijk begon de wedstrijd tien minuten later alsnog. Er deden geen Nederlands mee aan de triatlon, die bestaat uit 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en 10 kilometer hardlopen.

Nooit eerder vond er zo'n valse start plaats bij een olympische triatlon. "Buitengewoon opmerkelijk", zeiden commentatoren over het voorval.

De Noorse Kristian Blummenfelt won de triatlon.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore