Wetenschappelijke studie

Gezichtsherkenning? Je brein reageert hier emotioneel op

07 juli 2021 04:07 Aangepast: 07 juli 2021 09:30
Een vrolijke rasp in de keuken: de onderzoekers stellen dat het normaal is dat je hier een gezicht in ziet. Beeld © Getty Images

Een wolk, de bumper van een auto of een boterham met een gezichtsuitdrukking? Op gezichten in levenloze objecten reageert je brein net zoals op échte gezichten, blijkt uit een nieuwe studie.

Het menselijk brein is zo ingesteld op gezichtsherkenning dat het ons regelmatig voor de gek houdt. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Universiteit van Sydney.

Twee ogen en een mond

Hoofdonderzoeker David Alais legt aan de Britse krant The Guardian uit dat het brein zeer gespecialiseerd is in het snel herkennen van gezichten. "Je moet herkennen wie iemand is, of het een vriend of vijand is, wat de bedoelingen en emoties van een persoon zijn."

Daarin slaat het brein soms een beetje door. "Zodra een object twee ogen en een mond lijkt te hebben, zegt het brein: hé, ik zie een gezicht", legt Alais uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodsignaal blijkt gezichtsbedrog: zo houdt je brein je voor de gek

De onderzoekers lieten proefpersonen een reeks gezichten zien – zowel échte gezichten als objecten die lijken op gezichten. Wat blijkt? Mensen blijken emotioneel gezien op dezelfde manier te reageren op levenloze objecten als op echte gezichten.

Emotionele reactie niet uit te schakelen

"Op de een of andere manier ben je niet in staat om die gezichtsreactie en emotionele reactie volledig uit te schakelen", zegt Alais. "Het blijft tegelijkertijd een object en een gezicht."

De studie kan helpen bij onderzoek naar kunstmatige intelligentie. Ook hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de ziekte prosopagnosia, die ervoor zorgt dat mensen gezichten niet kunnen herkennen.

Emotioneel gezien reageert het brein op dit ei alsof het een echt gezicht ziet. Emotioneel gezien reageert het brein op dit ei alsof het een echt gezicht ziet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore