Natuurfenomeen

Bizarre spinnenwebben na overstromingen Australië

16 juni 2021 05:23 Aangepast: 16 juni 2021 05:25
De spinnenwebben leveren opmerkelijke beelden op. Beeld © Mim Hook / Twitter

Overstromingen in de Australische deelstaat Victoria zorgen voor opmerkelijke beelden. Spinnen hebben er gigantische spinnenwebben gemaakt, die over weilanden en bermen liggen. "Als de wind waait, lijken het net golven."

De overstromingen zorgen ervoor dat spinnen het hogerop zoeken. De beesten beklimmen verkeersborden, bomen en hoog gras. Daar maken ze spinnenwebben. Vooral in de regio Gippsland is het natuurverschijnsel veel te zien, melden inwoners op sociale media:

Een conservator van het Melbourne museum vertelt aan de Britse krant The Guardian dat het kleine spinnetjes zijn die de mooie plaatjes veroorzaken. Spinnen zijn in staat om veel verschillende soorten spinrag te produceren. "Dit natuureffect ontstaat wanneer de spinnen één hele dunne draad maken", zegt hij.

Lasso

De spinnen kruipen naar het hoogste punt van een grasspriet of een hek. Op het punt dat ze zo hoog zitten, gooien de beestje 'een lasso' uit. Iedere spin is verantwoordelijk voor één draad. Doordat miljoenen spinnen dat doen, ontstaan de enorme spinnenwebben.

Ook in Nederland zorgen spinnen wel eens voor opmerkelijke plaatjes. Twee jaar geleden werd een weiland in het Zeeuwse Cadzand bedenkt door een gigantisch spinnenweb. "Het is echt spectaculair", zeiden voorbijgangers toen over het fenomeen dat ook wel engelenhaar wordt genoemd.

Dodelijke spinnen

Eerder dit jaar werden Australiërs nog gewaarschuwd voor spinnen. Door de overstromingen in de deelstaat New South Wales werden dodelijke tunnelwebspinnen toen massaal uit hun schuilplaatsen verjaagd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australiërs gewaarschuwd voor golf dodelijke spinnen na overstromingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore