Ga naar de inhoud
Onder vuur

Argentijnse president viral na uitspraak: 'Brazilianen komen uit de jungle'

De premier van Spanje (links) met de Argentijnse president Alberto Fernandez (rechts). Beeld © ANP

"Mexicanen stammen af van de Indianen, Brazilianen komen uit de jungle, maar wij Argentijnen komen van de schepen." Met die uitspraak ging de Argentijnse president Alberto Fernandez gisteren viral. In heel Zuid-Amerika wordt hem racisme verweten.

De Argentijnse president Alberto Fernandez heeft zich de woede van veel twitteraars op de hals gehaald.

Fernandez maakte de opmerkelijke uitspraak tijdens een werkbezoek van de Spaanse premier Pedro Sánchez, die Buenos Aires bezocht om de banden met het Zuid-Amerikaanse land aan te halen. Dat schrijft The Guardian

Liedtekst

"Brazilianen komen uit de jungle, wij Argentijnen komen van de schepen", zei Fernandez, waarschijnlijk doelend op de vele Europese immigranten die in Argentinië wonen.

Later bood hij zijn excuses aan voor de uitspraak. De president baseerde zich waarschijnlijk op een liedtekst van de Argentijnse zanger Lito Nebbia, die iets vergelijkbaars zingt over de herkomst van Brazilianen en Mexicanen. Fernandez heeft eerder gezegd hoezeer hij Nebbia bewondert.

Argentijnse
Lees ook:
Argentijnse zender meldt dood 'verkeerde' William Shakespeare

"Het was nooit mijn bedoeling om iemand te beledigen", schreef Fernandez op Twitter, nadat de uitspraak viral was gegaan. "Ik bied mijn excuses aan."

Zinkend schip

In Brazilië was de uitspraak voer voor grappen op sociale media. Eduardo Bolsonaro, de zoon van de Braziliaanse president, noemde de uitspraken 'racistisch' en bekritiseerde de Argentijnse economie, die sinds 2018 in een recessie zit. "Het schip dat zinkende is, is dat van Argentinië", schreef hij op Twitter.

'We schamen ons'

Ook vanuit Argentinië kwamen er reacties. "Neem ons niet kwalijk, Mexicaanse en Braziliaanse vrienden. Namens alle Argentijnen bied ik mijn excuses aan. We schamen ons. Weet alsjeblieft hoeveel we van jullie houden", schreef een gebruiker.

Argentijn
Lees ook:
Argentijn gaat er (voor 2 euro) vandoor met domeinnaam Google