President verbannen

Trump feliciteert Nigeria met Twitterverbod: 'Had ik zelf moeten doen'

09 juni 2021 05:12 Aangepast: 09 juni 2021 09:19
Donald Trump. Beeld © ANP

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft Nigeria gefeliciteerd. Dat land verbood inwoners deze week te twitteren en het sociale medium werd er platgelegd. "Felicitaties aan Nigeria waar Twitter is opgeschort, omdat Twitter hun president heeft verbannen", schrijft Trump in een verklaring. "Misschien had ik dat zelf moeten doen toen ik president was."

Twitter verwijderde deze week een tweet van de Nigeriaanse president Buhari omdat de boodschap door velen werd opgevat als dreigement aan een groepering. De Nigeriaanse autoriteiten besloten vervolgens Twitter uit de lucht te halen.

De minister van Informatie van Nigeria vertelde dat het medium is geschorst vanwege 'activiteiten die in staat zijn het land Nigeria te ondermijnen. De missie van Twitter is uiterst verdacht', zei minister Lai Mohammed.

'Met twee maten meten'

De regering verwijt Twitter met twee maten te meten, want dreigementen van gewapende groepen aan het adres van de regering zijn in het verleden niet weggehaald. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De president is boos, dus mag Nigeria niet meer twitteren

Internationaal is er felle kritiek op die beslissing, want zo wordt de vrijheid van meningsuiting ingeperkt. Donald Trump, de voormalige president van de Verenigde Staten, heeft in een verklaring ook gereageerd op het Twitterverbod.

Verklaring Trump

"Meer landen zouden moeten stoppen met Twitter en Facebook omdat ze de vrijheid van meningsuiting beperken - alle stemmen zouden moeten worden gehoord", vindt Trump. "Wie zijn zij om te bepalen wat goed en wat slecht is als zijzelf slecht zijn?"

Na de bestorming van het Capitool door aanhangers van de toenmalige president werd Trump verbannen van onder meer Twitter en Facebook, omdat hij zijn aanhangers zou hebben opgehitst. Facebook meldde vorige week dat Trump nog tot minstens 2023 verbannen blijft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump gestopt met eigen weblog: 'Te weinig bezoekers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore