Door kustwacht gered

Solo kajaktocht Grote Oceaan valt al na zes dagen in het water

08 juni 2021 04:11 Aangepast: 08 juni 2021 04:15
Cyril Derreumaux met de bemanning van de reddingshelikopter die hem te hulp schoot. Beeld © ANP

Wat een 'epische tocht' van zeventig dagen had moeten worden, eindigde voor Cyril Derreumaux na zes dagen in een reddingshelikopter. De Fransman wilde van Californië naar Hawaii kajakken, maar kwam in slecht weer terecht. "Het ging van kwaad tot erger."

Eind mei vertrok Cyril Derreumaux vanuit de Californische plaats Sausalito richting Hawaii in zijn 7-meter lange kajak. Hij wilde in zeventig dagen over de Grote Oceaan naar Hawaii varen.

Hoge golven

Daar kwam weinig van terecht. Afgelopen weekend werd hij, na zes dagen op het water, gered door de Amerikaanse kustwacht.

De situatie aan boord van zijn kajak werd steeds nijpender, schrijft hij in een Facebookbericht. Eerst werkte de GPS niet mee, toen beukten golven van zo'n 4,5 meter hoog tegen zijn kajak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Constant keihard met jezelf in gevecht: avonturier Mark Slats wil de wereld een stukje beter maken

'Heen en weer geslingerd'

Plotseling ging het van kwaad tot erger, toen de ankerlijnen van de kajak verstrikt raakten in het roer. "Er stroomde water de cabine binnen en ik werd hevig heen en weer geslingerd", schrijft hij.

"Toen de nacht viel, werd het mij duidelijk dat de situatie niet houdbaar was. Ik kon onmogelijk eten, drinken, slapen of communiceren met het team aan de wal."

De Franse Derreumaux wilde in zeventig dagen naar Hawaii kajakken. De Franse Derreumaux wilde in zeventig dagen naar Hawaii kajakken.

Hij schakelde de Amerikaanse kustwacht in, die hem met een helikopter uit de ruwe oceaan redde. Bekijk hier beelden van die redding: 

'Hoop niet opgegeven'

De kajak van Derreumaux drijft nog ergens in de Grote Oceaan. Hij hoopt de boot later deze week op te kunnen halen, als de wind is gaan liggen.

"Ik wist vanaf het begin dat dit een moeilijke tocht zou worden", schrijft de 44-jarige Derreumaux. "Maar ik heb de hoop nog niet opgegeven en ben nog altijd vastberaden de tocht te voltooien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afgedreven vissers overleven zes weken op Stille Oceaan

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore