Twee dagen na bruiloft

Debby doneerde een nier aan ex-vrouw van haar echtgenoot

02 juni 2021 03:48
Debby (links) doneerde een nier aan Mylaen (achter), twee dagen na haar bruiloft met Jim (rechts). Beeld © ANP

Twee dagen na haar bruiloft doneerde de Amerikaanse Debby (56) haar nier aan de ex-vrouw van haar kersverse echtgenoot. Een bijzonder verhaal? Jazeker. Maar vooral ook een verhaal over liefde na een scheiding. "Familie, dat is waar het om draait in deze wereld. We moeten elkaar steunen."

De Amerikaanse Jim Strickland, die twintig jaar geleden scheidde van Mylaen Merthe (59), heeft altijd goed contact met zijn ex-vrouw gehouden. Vooral om samen voor de kinderen te blijven zorgen.

Eind vorig jaar trouwde hij met zijn nieuwe vrouw, Debby Neal-Strickland, die hij tien jaar geleden leerde kennen. Debby en Mylaen zagen elkaar tijdens familiebijeenkomst en konden het goed met elkaar vinden, maar waren geen beste vriendinnen.

Nierfalen

Dat veranderde toen Debby, twee dagen na haar bruiloft, een nier aan Mylaen doneerde. Mylaen kampte al jaren met nierfalen. Ze had geen energie en was vaak erg bleek. Haar broer bood haar zijn nier aan, maar een niertransplantatie bleek in zijn geval onmogelijk. Toen Mylaen vorig jaar in het ziekenhuis werd opgenomen, werkten haar nieren nog voor slechts 8 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minder orgaandonaties door corona, maar Marcel (51) had geluk

Debby, de nieuwe vrouw van Jim, wist dat zijn ex-vrouw op het punt stond oma te worden. Ze stelde zich voor hoe de baby zonder oma geboren zou worden. "Ik moest proberen dat te veranderen", vertelt ze aan persbureau AP. "God vertelde me dat het succesvol zou zijn."

Als donatie onmogelijk blijkt

Debby zag van dichtbij wat het met iemand doet als orgaandonatie onmogelijk blijkt. Haar broer leed aan een taaislijmziekte, maar bleek geen long van Debby te kunnen krijgen. Daarnaast had hij twee nieuwe longen nodig. Hij overleed uiteindelijk aan de gevolgen van de ziekte. "Als iemand een orgaan nodig heeft en dat niet krijgt, is de kans op overleving klein", vertelt ze.

Debby bleek dezelfde bloedgroep als Mylaen te hebben. De twee deden allerlei tests, terwijl Debby zes kinderen opvoedde en Mylaen zich richtte op haar toekomst als oma. Uiteindelijk gaven de artsen groen licht. Debby mocht haar nier aan de ex van haar echtgenoot doneren.

De twee maakten sieraden vanwege hun speciale band. De twee maakten sieraden vanwege hun speciale band.

"Ze deed het vanuit haar hart", zegt Mylaen. Vanwege de coronacrisis moesten de twee maanden wachten voordat de orgaantransplantatie door kon gaan. Toen er eindelijk een datum vastgesteld werd, bleek het twee dagen na de bruiloft te zijn. De bruiloft die Debby en Jim al meerdere keren hadden verplaatst.

'Beste dag van mijn leven'

"Die bruiloft was de beste dag van mijn leven, tot twee dagen later. Toen was dat de beste dag van mijn leven", vertelt Debby. Zodra ze wakker werd na de operatie, vroeg ze naar Mylaen. Een paar verdiepingen lager lag Mylaen, die als eerste zei: "Ik moet Debby zien".

Ondanks strenge coronamaatregelen mocht Jim zijn kersverse vrouw naar de kamer van zijn ex-vrouw rijden. "We hadden mondkapjes voor, maar we lachten en huilden en onze buiken deden pijn vanwege de operatie", zegt Debby. De orgaantransplantie was geslaagd en Mylaen zag er toen al beter uit.

'Nierzussen'

De twee noemen elkaar nu 'nierzussen', bidden voor elkaar, passen op elkaars kleinkinderen en plannen een gezamenlijke reis. "Zij heeft mijn leven gered", vertelt Mylaen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Peter schonk een nier aan een onbekende en had toen zélf een nier nodig

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore