Nieuwe DNA-technieken

Australië wil 70 jaar oud mysterie oplossen: lichaam onbekende man opgegraven

19 mei 2021 18:50 Aangepast: 19 mei 2021 20:34
Beelden van de opgraving van de 'Somerton-man' Beeld © ANP

Een onopgeloste zaak die leest als een Netflix-serie: Australië is in de ban van een onbekende man die al meer dan 70 jaar dood is. Wie was hij? Het lichaam wordt nu opgegraven om het mysterie op te lossen met nieuwe DNA-technieken.

Op 1 december 1948 werd op het strand bij Somerton, een plaatsje in Australië, het lichaam gevonden van een man. Hij had geen identificatie bij zich, maar wel een aantal opvallende voorwerpen.

Kleding zonder labels

Zo had hij een koffer bij zich met kleding waaruit alle labels verwijderd waren. Ook had hij de dichtbundel 'Rubaiyat' van Omar Khayyam bij zich. Daar waren de woorden 'tamám shud' uitgescheurd, wat 'beëindigd' of 'afgelopen' betekent in het Farsi.

Destijds werd de zaak beschouwd als een groot mysterie. De onbekende identiteit en de geheimzinnige omstandigheden rondom zijn dood blijft mensen tot op de dag van vandaag boeien. Voor de opgraving was veel belangstelling:

Die massale belangstelling komt mede doordat hij werd gevonden tijdens de Koude Oorlog: was hij misschien een spion? Daarbij kwam het briefje met de woorden in een vreemde taal én de mogelijkheid dat hij was vergiftigd met een ontraceerbaar gif.

Lastige taak

De politie gaat nu proberen DNA te verzamelen om de identiteit van de man alsnog te achterhalen en de zaak eindelijk op te lossen.  Dat wordt nog wel een lastige taak, want het lichaam is bij het begraven gebalsemd. De chemicaliën die hiervoor worden gebruikt, maken het onderzoek moeilijker.

Toch sprak de hoofdinspecteur die zich bij de politie bezighoudt met de zaak de hoop uit dat het lukt. "De Somerton-man is niet zomaar een curiositeit. Hij is iemands vader, zoon of broer. Daarom doen we dit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mysterieuze dood jonge Russen lijkt na 60 jaar opgelost, of toch niet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore