881 miljoen views

'Charlie bit my finger'-video wordt geveild, verdwijnt van YouTube

17 mei 2021 21:32 Aangepast: 17 mei 2021 23:57
De video wordt op 22 mei geveild. Beeld © Screenshot YouTube

De veelbekeken YouTube-video 'Charlie bit my finger - again!' wordt geveild als non-fungible token (NFT). Als de video verkocht is, verdwijnt die voor altijd van YouTube.

Dat hebben de makers van de video aangekondigd in de titel van hun video en op een speciale website. De video is met meer dan 881 miljoen views één van de meest bekeken video's op YouTube.

Het is niet de eerste internethit die wordt geveild als NFT, maar wel de eerste die na de veiling ook volledig van het internet verdwijnt. De veiling van het filmpje vindt plaats op 22 mei, als 'Charlie bit my finger - again!' precies 14 jaar op YouTube staat. Op 23 mei zal het van het videoplatform verwijderd worden.

'Charlie bit me!'

In de video van 56 seconden zit de 3-jarige Harry rustig televisie te kijken met zijn 1-jarige broertje Charlie. Harry besluit zijn vinger in Charlie's mond te stoppen, waarna Charlie daarop bijt - en Harry de legendarische woorden 'Charlie bit my finger' herhaaldelijk uitspreekt.

De hoofdrolspelers zijn inmiddels 17 en 15 jaar en 'zijn verheugd anderen te verwelkomen om een ​​deel van hun verhaal te worden'. De winnaar van de veiling krijgt ook de kans om een eigen parodie op te nemen met de hoofdrolspelers van de video.

Wat is een NFT?

Een NFT is een soort digitaal certificaat van eigendom dat gelinkt kan worden aan een digitaal of fysiek voorwerp. De koop en verkoop van een non-fungible token (NFT) worden geregistreerd op een blockchain, de technologie die de ruggegraat vormt van cryptomunten als Bitcoin. 

Een NFT kan van alles zijn, bijvoorbeeld een muziekalbum, een digitaal kunstwerk of een post op sociale media. Zo werd bijvoorbeeld de allereerste tweet ooit verkocht als NFT. Door een NFT aan te schaffen word je eigenlijk eigenaar van een digitaal product, zonder dat je daarmee ook speciale rechten krijgt. De maker heeft dus nog steeds de auteursrechten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Officieel een GIFje bezitten? 'Cryptokunstveilingen' zijn in opkomst

Miljoenenopbrengst

Een NFT kan een hoop geld opleveren. Zo werd 'Disaster Girl', de meme van een meisje die glimlacht terwijl op de achtergrond een huis afbrandt, geveild voor een half miljoen dollar. Een gifje van 'Nyan Cat', een meme van een regenboogcat, werd door de artiest verkocht voor meer dan 470.000 dollar. 

De allereerste tweet ooit, van Twitter-oprichter Jack Dorsey, werd onlangs voor 2,9 miljoen dollar verkocht. Een digitaal concert van de Nederlandse DJ Don Diablo leverde meer dan een miljoen euro op. De NFT die tot nu toe het meeste opleverde was een digitaal kunstwerk van Beeple. Dat werd verkocht voor ruim 69 miljoen dollar.

In onderstaande video legt Bright je uit wat een NFT precies is:

Je kan er niet omheen in de tech-wereld de NFT, Non-Fungible Token. Wat is een NFT? En wat is er goed en slecht aan deze technologie? Bright zoekt het uit.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweet of hologram kopen? Zo krijg je een NFT

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore