'Cynisch en schokkend'

Bonus vanwege pandemie? Welnee, gewoon een testmailtje van ICT-afdeling

11 mei 2021 04:21 Aangepast: 11 mei 2021 11:03
Een trein van West Midlands Trains, ter illustratie. Beeld © ANP

Zo'n 2500 medewerkers van een Britse vervoerder kregen afgelopen week een veelbelovend mailtje. Vanwege hun harde werk tijdens de pandemie zouden ze allemaal eenmalig een geldbedrag krijgen. Wie op de link klikte kwam bedrogen uit: het bleek namelijk te gaan om een phishing-test van de ICT-afdeling.

"Cynisch en schokkend". Zo noemt een Britse vakbond het mailtje dat naar de medewerkers van de Britse vervoerder West Midlands Trains werd gestuurd. Dat schrijft The Guardian.

'Dank voor inzet'

De directeur van het bedrijf, Julian Edwards, schreef in de e-mail aan het bedrijf dat hij medewerkers wilde bedanken voor de inzet tijdens de coronacrisis. "Er is enorme druk uitgeoefend op een groot deel van ons personeel", schreef hij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe truc cybercriminelen: phishing met gevaarlijke QR-codes in mails en brieven

Wie op de link in de e-mail klikte kreeg echter niet de beloofde bonus, maar een tik op de vingers. "Dit was een test, ontworpen door onze ICT-afdeling, om u te verleiden op deze link te klikken", kwam er op het scherm te staan. De vriendelijke woorden van de directeur werden gebruikt om bewustwording te creëren rondom cyberveiligheid en phishing.

Overleden medewerker

Medewerkers en vakbonden hebben er geen goed woord voor over. "Simpelweg grof", zegt een vakbondswoordvoerder tegen de Britse krant. "Vooral omdat meerdere medewerkers van de vervoerder flink ziek zijn geworden door een coronabesmetting. Eén iemand is zelfs overleden aan de gevolgen van het virus."

"Medewerkers die tijdens deze pandemie maandenlang in de frontlinie hebben gewerkt om het treinverkeer door te laten gaan, worden nu 'bedankt' met zo'n schokkend bericht", vervolgt de vakbondswoordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Phishing over pakketjes neemt toe: '1000 euro schade per dag'

'Bijna niet te geloven'

West Midlands Trains had allerlei andere teksten kunnen bedenken om bewustwording rondom phishing te creëren, stelt de vakbond. "Het is bijna niet te geloven dat ze ervoor kozen om ten onrechte een bonus aan te bieden aan werknemers die zoveel hebben gedaan in de strijd tegen dit virus."

Een woordvoerder van de vervoerder meldt in een reactie dat het 'cyberveiligheid zeer serieus' neemt. "De e-mail was precies geschreven zoals criminelen dat doen", legt de woordvoerder uit. "Gelukkig ging het slechts om een oefening zonder consequenties." Op een bonus hoeven de medewerkers dan ook niet te rekenen.

Bekijk ook: Hoe cyberboeven cruciale bedrijven in Nederland plat kunnen leggen

Cybercriminelen hebben de belangrijkste brandstofpijpleiding in Amerika platgelegd. Ook in Nederland hebben we zulke cruciale bedrijven die echt niet gehackt moeten worden. Zijn die onvoldoende beschermd, dan kunnen de gevolgen gigantisch zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore