Dwergvinvis

Reddingsactie om gestrande walvis uit Thames te bevrijden

10 mei 2021 03:36 Aangepast: 10 mei 2021 03:39
Reddingswerkers schoten de walvis gisteravond te hulp. Beeld © ANP

Hulpverleners zijn gisteravond uitgerukt om een kleine walvis uit een sluis in de rivier de Thames, bij Londen, te redden. Het dier is inmiddels bevrijd, maar de toekomst van de walvis 'staat nog steeds op het spel'.

De drie tot vier meter lange walvis werd gisteren voor het eerst gespot in de Thames in Zuidwest-Londen. Volgens experts gaat het om een dwergvinvis. 's Avonds bleek dat het dier vastzat in een sluis:

Al gauw verzamelde zich een menigte rondom de sluis. Het dier werd met water uit een tuinslang in leven gehouden. Rond 21.00 uur arriveerden tientallen hulpverleners, waaronder brandweerlieden en duikers. Zij begonnen een reddingsactie om het dier te bevrijden.

Gezond genoeg?

BBC-verslaggever Matt Graveling, die ter plaatse was, concludeerde dat de toekomst van het dier nog onzeker is. Ook toen de dwergvinvis rond 00.45 uur (lokale tijd) bevrijd werd, was het volgens experts nog niet zeker of het dier het zou overleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een walvis laten wegrotten: smerig maar ook 'reuze interessant'

Waarschijnlijk zat het dier vast aan onderdelen van de sluis. Een dierenarts zal beoordelen of de dwergvinvis gezond genoeg is om vrijgelaten te worden.

'Dat arme dier'

Toeschouwers spraken gisteren van een 'bijzonder' tafereel. "We konden onze ogen niet geloven", zei de 20-jarige Jake Manketo tegen de BBC. "Dat arme dier. Zoiets gebeurt hier niet elke dag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

470 walvissen gestrand voor kust Australisch eiland: al 290 overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore