In goede gezondheid

Belgische toerist na ruim twee jaar vermissing als bedelaar teruggevonden in Peru

28 april 2021 13:23
De Belgische man op de foto links te zien. Beeld © Policia Nacional

Een Belg die twee jaar geleden spoorloos verdween in Peru, is levend en in goede gezondheid teruggevonden. De man verdween in maart 2019 van de radar, maar nu blijkt dus dat hij al die tijd als bedelaar ronddwaalde in de buurt van toeristentrekpleister Machu Picchu.

De 45-jarige Pascal kwam nog nog vóór de coronapandemie als toerist aan in Peru. Naar eigen zeggen was hij van plan om te gaan backpacken. Zijn familie had nog een aantal keren contact met hem, maar dit eindigde nadat hij tegen zijn familie had verteld dat hij in Cuzco was, een keizerlijke Incastad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Australische man overleeft 18 dagen in wildernis door champignons

Het bleef lang stil rondom de Belg, totdat zijn bankpas in maart van dit jaar gebruikt bleek te worden in de steden Cusco en Urubamba. Een sprankje hoop voor een ongeruste familie dus, die inmiddels al heel lang geen contact meer met hem hadden gehad. Nadat ook het Belgische consulaat navraag had gedaan bij de politiecel Vermiste Personen in Peru, kwam de zoektocht in een stroomversnelling.

De politie had in het gebied rond Machu Picchu posters opgehangen met een foto van hem. Uiteindelijk werd hij na een tip van een Belgische landgenoot teruggevonden, zo bevestigt de politie. Volgens een woordvoerder van de politie maakte de Belg een 'gedesoriënteerde indruk' en was hij aan het bedelen rondom de zogenoemde Tempel van de Maan in het dorp Sacsayhuaman. Hij had geen geld of telefoon op zak.

De opsporingsposter van de man. De opsporingsposter van de man.

Geen misdrijf

De man werd ondervraagd door de politie en hij verklaarde dat hij ongeveer langs alle Incaplekken was geweest. Doordat hij geen geld of telefoon meer had kon hij zijn familie helaas niet inlichten. Hoe hij zijn telefoon is kwijtgeraakt is niet bekend. Wel verklaarde hij dat hij in ieder geval niet het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Zijn geld is naar eigen zeggen op een gegeven moment gewoon opgeraakt.

Inmiddels is hij in contact met het Belgische consulaat in Peru. Hoe of wanneer hij weer terugkeert is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore