'Erfgoed redden'

Opnieuw biedt een Italiaans dorpje huizen voor maar één euro aan

26 april 2021 04:08 Aangepast: 26 april 2021 09:11
Veel huizen in Castiglione di Sicilia zijn behoorlijk vervallen. Beeld © ANP

Ben je de alsmaar stijgende huizenprijzen in Nederland zat? Dan biedt de burgemeester van het Italiaanse dorpje Castiglione di Sicilia een oplossing: zo'n 900 huizen worden er voor een prikkie verkocht. Het enige dat je moet doen: binnen drie jaar renoveren.

Dat vertelt de burgemeester van het plaatsje, dat op het Italiaanse eiland Sicilië tegen de heuvels van de Etna vulkaan ligt, aan CNN. Zo'n 900 huizen worden de komende tijd geveild. De prijs? Eén euro voor de meest vervallen gebouwen, ergens tussen de 4000 en 5000 euro voor woningen die in een betere staat zijn.

'Pittoreske huizen staan leeg'

"We hebben een gigantische hoeveelheid erfgoed te redden", zegt burgemeester Antonino Camarda. Woonden er dertig jaar geleden nog zo'n 14.000 inwoners in zijn dorp, inmiddels telt Castiglione di Sicilia slechts 3000 inwoners. "In de loop van de tijd zijn er te veel mensen vertrokken, waardoor veel pittoreske huizen leegstaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kom je hier wonen? Je krijgt 44.000 euro plus 'symbolische' huur

Een woning voor de prijs van een kopje koffie dus. Zit er ook nog een addertje onder het gras? Toekomstige bewoners moeten met een plan komen hoe ze de woning willen renoveren.

E-mails stromen binnen

Het bestuur van het dorp presenteerde het idee vorige maand, de e-mails stromen nu al binnen. "Er is vanuit de hele wereld enorme interesse", zegt Camarda. "We benaderen ook voormalige inwoners die vertrokken zijn, mogelijk dat zij hun huis voor het symbolische bedrag willen terugkopen."

Het is niet voor het eerst dat Italiaanse autoriteiten met een onwaarschijnlijk mooi aanbod komen om de leegloop in het land tegen te gaan. Eerder bood de zuidelijke regio Molise toekomstige bewoners al 25.000 euro.

Ook het dorpje Santo Stefano di Sessanio kwam met een voorstel: wie er naartoe wil verhuizen, krijgt er 8000 euro per jaar om een bedrijfje te beginnen.

Bekijk ook: dit Italiaanse dorpje geeft gratis huizen weg

In het dorpje Luserna in de bergen vlak bij het Gardameer liep het vorige zomer ook al storm bij speciale kijkdagen voor lege huizen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore