Ga naar de inhoud
'Eerste supermarktketen ter wereld'

Ierse Lidl gaat gratis maandverband en tampons weggeven

Een Lidl-filiaal in Dublin, ter illustratie. Beeld © ANP

De Lidl in Ierland gaat gratis maandverband en tampons weggeven om menstruatiearmoede tegen te gaan. Dit maakt het bedrijf naar eigen zeggen de 'eerste supermarktketen ter wereld' die de menstruatieproducten gratis aanbiedt.

Dat meldt de Irish Times. Meisjes en vrouwen kunnen in de Lidl-app een coupon opvragen. Die kan vanaf volgende maand gebruikt worden in een van de 168 Ierse Lidl-filialen.

"We hopen dat dit invloed heeft op het leven van meisjes en vrouwen die anders geen menstruatieproducten zouden gebruiken", schrijft de supermarkt in een verklaring.

Alleen in Ierland

Een woordvoerder van de supermarktketen zegt dat de gratis menstruatieproducten vooralsnog alleen in Ierse winkels worden aangeboden. Lidl heeft ruim 11.200 vestigingen in 29 landen.

Menstruatiearmoede
Lees ook:
Menstruatiearmoede aangepakt: 'Bezuinigen op tampons mag niet'

Schotland maakte vorig jaar bekend als eerste land ter wereld gratis menstruatieproducten voor vrouwen aan te bieden. Nieuw-Zeeland volgde snel met het nieuws dat leerlingen op scholen gratis gebruik kunnen gaan maken van tampons en maandverband.

Menstruatiearmoede in Nederland

Ook bij ons leidde dat vervolgens tot meerdere initiatieven, want menstruatiearmoede blijkt ook hier een groot probleem te zijn. "Meisjes die geen geld hebben om tampons te kopen, dat mag niet in een rijk land als Nederland."

Bekijk ook: bij Ciska (34) was er vroeger soms geen geld voor maandverband

01:49
Noodgedwongen stopte Ciska als jong meisje wc-papier in haar ondergoed als ze menstrueerde. Er was geen geld voor maandverband of tampons.