Verblijfsvergunning

Verbazing in Canada: zelfs Franstaligen slagen niet voor Franse taaltest

07 april 2021 02:14 Aangepast: 07 april 2021 03:13
Ter illustratie. Beeld © ANP

Taaltesten kunnen moeilijk en uitdagend zijn, maar in de Canadese provincie Quebec hebben ze het wel heel bont gemaakt. Daar slagen zelfs Fransen niet voor de Franstalige taaltest. "Ik was geschokt."

"Het is gênant om Frans te zijn en de test niet te halen", vertelt Yohan Flaman, een vrachtwagenchauffeur uit de Franse plaats Limoges, aan The Guardian. Hij verhuisde naar de Canadese regio Quebec, waar Frans wordt gesproken.

Moedertaal

Om er een verblijfsvergunning te krijgen, moest hij alleen nog even een taaltest doen. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Flaman werd een verblijfsvergunning geweigerd omdat zijn taalniveau in zijn moedertaal niet hoog genoeg zou zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlanderschap onbereikbaar voor statushouders door te hoge taaleisen'

Volgens de Britse krant is het niet voor het eerst dat de Canadese immigratiedienst onder vuur ligt vanwege de taaleisen. Twee jaar geleden werd een Franse promovendus toegang tot Canada ontzegd omdat zij niet goed genoeg Frans zou spreken. Zij ging in hoger beroep en kreeg later toch een verblijfsvergunning.

Makkelijker maken

Canada is juist bezig om het voor buitenlanders makkelijker te maken om Canadees te worden. Het land kampt met een tekort aan immigranten en dus probeert het studenten te verleiden zich permanent in het land te vestigen.

"Voor iemand die het Frans nog niet beheerst, zal het ongelooflijk moeilijk zijn om hier voet aan de grond te krijgen", vertelt Flaman. Hij slaagde later wel voor zijn test en kan nu dus toch in Canada blijven.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dieven stelen druiven van Canadese wijngaard: 'Genoeg voor 325 flessen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore