'Losbandig gedrag'

Groep vrouwen in Dubai gearresteerd om naaktopnames op balkon

05 april 2021 18:59 Aangepast: 05 april 2021 19:46
De rij vrouwen op het balkon in Dubai. Beeld © YouTube / Helal Traveler

Zeker twaalf vrouwen zijn in Dubai aangehouden nadat ze zaterdag naakt voor opnames op een balkon hadden geposeerd. Ze zijn aangeklaagd vanwege losbandig gedrag, een vergrijp waarvoor ze zes maanden celstraf kunnen krijgen.

Het Oekraïense consulaat in Dubai heeft de Britse omroep BBC intussen laten weten dat elf van de vrouwen de Oekraïense nationaliteit hebben. Volgens Russische media is ook iemand met de Russische nationaliteit gearresteerd.

Tegenoverliggend balkon

Russische media hadden eerder gemeld dat onder de arrestanten ook acht Russische vrouwen waren, maar volgens het Russische persbureau Ria is de organisator van de opnamesessie een Rus. Hij kan tot anderhalf jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Beelden die zaterdag vanaf een tegenoverliggend balkon zijn gemaakt, lijken in elk geval dertien ontklede vrouwen te tonen.

De politie in Dubai laat in een verklaring weten dat dit 'onaanvaardbare gedrag' niet strookt met 'de normen en waarden van de maatschappij in de Verenigde Arabische Emiraten'. Wie pornografisch materiaal publiceert, kan volgens de politie een gevangenisstraf en een geldboete tegemoetzien.

Toeristen in de fout

De politie benadrukt dat de wetgeving in de Emiraten niet alleen voor de bevolking geldt, maar ook voor bezoekers. Met name buitenlandse toeristen gaan geregeld in de fout. Er is een organisatie, Detained in Dubai, die zich speciaal bezighoudt met het lot van buitenlanders die in de problemen komen door de streng islamitische wetgeving die in de Emiraten van kracht is.

Schelden, vloeken, of je negatief uitlaten over een ander is in Dubai verboden. Dat mag ook niet via de telefoon of op sociale media: ook daarvoor kun je een celstraf en/of een boete krijgen. 

Eind vorig jaar werd bekend dat de Emiraten hun wetgeving iets willen versoepelen. Dat zou vooral gebeuren om een aantrekkelijker bestemming te worden voor grote bedrijven en toeristen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verenigde Arabische Emiraten passen strenge islamitische wetgeving aan

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore