Lang en kort

Primeur: vrouwen in Zwitserse leger kunnen voortaan vrouwenondergoed krijgen

30 maart 2021 21:03 Aangepast: 30 maart 2021 21:29
Een Zwitserse vrouwelijke militair in een tank bij een oefening in 2018. Beeld © AFP

Voor het eerst krijgen vrouwen in het Zwitserse leger de beschikking over vrouwenondergoed als onderdeel van hun uitrusting. Die mogelijkheid moet de belangstelling van vrouwen voor een functie bij defensie aanwakkeren.

In de testfase worden twee verschillende sets ondergoed ter beschikking gesteld, schrijft de BBC op zijn website: eentje voor koud en eentje voor warm weer. Tot nu toe werd nieuwe rekruten alleen mannenondergoed verstrekt.

Passende maatregelen

"De uitrusting is toegesneden op mannen", zegt het parlementslid Marianne Binder tegen de BBC. " Maar als het leger echt vrouwelijker wil worden, zijn passende maatregelen nodig." Niet alleen het ondergoed, maar het complete uniform van Zwitserse vrouwelijke militairen is identiek aan dat van hun mannelijke collega's.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klachten over uniform stewardessen AirAsia: 'Te opwindend'

Het uniform van het Zwitserse leger stamt uit het midden van de jaren 80. Een woordvoerder zegt dat de kleding uit de tijd is geraakt.

Pasvorm en functionaliteit

De hele gevechtsuitrusting krijgt een upgrade, zegt hij, inclusief kogelvrije vesten en rugzakken. "De focus ligt op pasvorm en functionaliteit." Het vrouwenondergoed komt straks inderdaad in twee soorten beschikbaar, bevestigt hij: kort voor de zomer, lang voor de winter.

Van de Zwitserse militairen is 1 procent vrouw. Dat moet in 2030 zijn opgelopen tot 10 procent.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore