Cocaïnesmokkel naar Nederland

Voortvluchtig maffialid (53) opgepakt door online kookvideo

30 maart 2021 02:22 Aangepast: 30 maart 2021 06:20
Een kookvideo ter illustratie, dit is niet de voortvluchtige crimineel. Beeld © ANP

Een voorvluchtig lid van de Italiaanse maffia is opgepakt op de Caraïben, waar hij zich al jaren schuilhield. De man, die verdacht wordt van cocaïnesmokkel naar Nederland, wist zich goed verborgen te houden, maar maakte één grote fout. Hij nam online kookvideo's op.

De 53-jarige Marc Feren Claude Biart is door de Italiaanse politie opgepakt in Boca Chica, een populaire vakantiebestemming in de Dominicaanse Republiek. Hij is al sinds 2014 op de vlucht voor de politie. Dat melden buitenlandse media

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Megaproces honderden maffiosi begint: 'Deze mensen zijn meedogenloos'

Biart zou lid zijn van de Ndrangheta, de machtigste maffiaorganisatie van Italië. Eerder dit jaar begon in Zuid-Italië een van de grootste processen van de afgelopen decennia tegen de organisatie.

Biart was in 2014 onvindbaar, toen de Italiaanse officier van Justitie opdracht gaf hem te arresteren.

Tattoos

De politie kwam hem op het spoor omdat Biart samen met zijn vrouw online kookvideo's opnam. Zijn gezicht kwam nooit herkenbaar in beeld, maar het maffialid zou herkend zijn aan de tattoos op zijn lichaam. De video's verschenen op YouTube.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voortvluchtige reageert op opsporingsbericht: 'Zo zie ik er nu uit'

De Italiaanse gemeenschap in Boca Chica, de woonplaats van de voortvluchtige, kende Biart nauwelijks, meldt de politie. Zij noemden hem een 'buitenstaander' die onopvallend leefde. Hij stond slechts bekend als 'Marc'. 

De voortvluchtige crimineel is uitgeleverd aan Italië. Van zijn uitlevering zijn door de internationale politieorganisatie Interpol beelden gemaakt: 

Ndrangheta-familie

De Ndrangheta is de machtigste maffiaorganisatie van Italië. Ze richten zich op afpersing, ontvoeringen en zijn een grote partij in de wapen- en cocaïnehandel, Kenmerkend aan de Ndrangheta is de bloedband.

Van origine is het een familie, die werd aangevuld met aangetrouwde en verwante familieleden. De invloed van de familie reikt ver: de groep is ook in Nederland geïnfiltreerd. Een oud-maffialeider van de organisatie schaarde Nederland zelfs onder de belangrijkste landen waar de clan actief is. Dat komt vooral door de Rotterdamse haven. 

Boone: "De Ndrangheta is een van de grote partijen ter wereld in de cocaïnehandel. Je zou daar eerder denken aan kartels uit Mexico en Colombia verwachten, maar het is de maffia die vanuit Colombia drugs naar Europa smokkelt. De haven van Rotterdam wordt gebruikt als een van de drugsroutes."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore