'Mijn leven veranderde voorgoed'

Belgische hardrijder krijgt naast boete óók verhaal over dodelijk ongeluk

27 maart 2021 08:27 Aangepast: 27 maart 2021 17:42
Beeld © iStock

Belgische automobilisten die te snel rijden en betrapt worden, krijgen naast een boete voortaan ook een brief met het verhaal van een overtreder die een dodelijk slachtoffer heeft veroorzaakt. Dat schrijven Belgische media.

Het gaat om waargebeurde verhalen van anonieme bestuurders.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde liet via de universiteit in Leuven onderzoeken of die aanpak ook echt werkt. Een boete zonder brief heeft volgens het onderzoek geen enkel effect op het rijgedrag van overtreders.

Brief helpt gedrag veranderen

Automobilisten krijgen in België al langer een brief bij hun boete, met argumenten om minder hard te rijden. Na zo'n brief blijkt 15 procent van de automobilisten zijn rijgedrag aan te passen.

Maar een emotionele brief werkt nog beter: van de bestuurders die zo'n brief kregen, verbeterde een kwart hun gedrag.

Fragment uit een brief

Na een ochtendshift kon ik niet wachten om thuis te zijn. Onderweg passeerde ik een groepje fietsers. Toen ik naast een van hen reed, stak de man plots over waar de weg afboog. Ik had voorrang, maar hij had me niet gezien.

Een seconde later lag de man levenloos op de grond. Hij overleed, en mijn leven veranderde voorgoed. Achteraf is aangetoond dat ik, als ik mij aan de snelheidslimiet had gehouden, op tijd had kunnen stoppen. Ik reed nog geen 5 km/u te snel.

"Als we iets willen doen aan de verkeersveiligheid, gaat het niet alleen over boetes geven", zei de Belgische minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. 

"Het gaat vooral over mensen te laten ­nadenken over de gevolgen van gevaarlijk rijgedrag. Deze persoonlijke brief bij de boete is een heel directe wijze om dit te doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bumperkleven, racen en appen achter stuur: verkeershufter vaker op de bon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore