Opbrengst naar goede doel

Grootste schilderij ter wereld onder hamer voor 52 miljoen euro

24 maart 2021 05:36
De Britse kunstschilder Sacha Jafri bij het grootste schilderij ter wereld. Beeld © ANP

Het grootste schilderij ter wereld, dat bijna 1600 vierkante meter beslaat, is in Dubai geveild voor een astronomisch bedrag van 62 miljoen dollar (zo'n 52 miljoen euro). De opbrengst van het doek gaat naar het goede doel.

Het schilderij, The journey of humanity, is net zo groot als vier basketbalvelden. Het is geschilderd door de Britse kunstenaar Sacha Jafri. Hij gebruikte daarvoor de online bijdrages van kinderen uit 140 landen. Het kunstwerk bestaat uit 70 delen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Officieel een GIFje bezitten? 'Cryptokunstveilingen' zijn in opkomst

Het werk is op een veiling verkocht aan de in Dubai woonachtige Fransman André Abdoune. "Ik kom uit een arme familie en heb soms meegemaakt hoe het is om niets te eten te hebben", vertelde hij. "Wel had ik de liefde van mijn ouders, onderwijs en ondersteuning".

'Heel krachtig'

"Het schilderij was heel krachtig toen ik het zag, en in mijn ogen zou het een vergissing zijn geweest om de delen van elkaar te scheiden", vertelde de Fransman, die de eigenaar is van een cryptovalutabedrijf en eerder als aandelenhandelaar werkte.  

Kunstenaar Jafri had in eerste instantie bedacht het doek in delen te verkopen. Hij hoopte zo 39 miljoen dollar op te halen. De opbrengst van het doek gaat naar kinderen in arme landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekening van Van Gogh onder hamer voor 8,6 miljoen euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore