Ga naar de inhoud
Onderweg naar Rotterdam

Gigantisch containerschip ligt muurvast in Suezkanaal

Het schip de Evergreen ligt al uren vast. Beeld © Julianne Cona

Een van de grootste containerschepen ter wereld ligt muurvast in het Suezkanaal in Egypte. Op beelden is te zien hoe het bijna 400 meter lange schip overdwars ligt en daardoor een van de belangrijkste scheepvaartroutes op aarde blokkeert.

Het gaat om het containerschip Ever Given, dat onder de Panamese vlag vaart voor de rederij Evergreen. Het 60 meter brede schip ligt overdwars in het kanaal en lijkt vooralsnog geen kant op te kunnen:

Bekijk hier de beelden van de opstopping

00:31

Volgende week woensdag zou het containerschip aan moeten komen in de Rotterdamse haven. Het is onduidelijk hoe het schip vast is komen te zitten. Meerdere pogingen om het schip recht te trekken zouden al zijn mislukt. Online kan je volgen waar het schip zich bevindt.

Drukbevaren zeeroute

Het Suezkanaal ligt op de drukbevaren zeeroute tussen Europa en Azië. Een tocht over het 190 kilometer lange kanaal duurt zo'n 11 uur. Per dag varen er tientallen schepen over het Suezkanaal. Veel van die schepen komen uit China en gaan via Egypte naar de Rotterdamse haven.

Sociale media

De foto van het vastzittende schip gaat viraal op sociale media. "Onwerkelijk beeld", schrijft iemand. "Voor wie een slechte dag op werk heeft, het kan altijd erger", schrijft een ander.

2
Lees ook:
2 jaar na de containerramp ligt er nog bijna een miljoen kilo afval in zee

Intussen wordt de rij wachtende containerschepen voor de ingang van het Suezkanaal alsmaar langer, melden andere schippers: