Ga naar de inhoud
'Onze werkkleding'

Geen bikini? Dan komen deze Duitse beachvolleybalsters niet naar Qatar

De Duitse beachvolleybalsters Karla Borger (links) en Julia Sude (rechts). Beeld © ANP

Twee Duitse beachvolleybalsters willen een beachvolleybaltoernooi in Qatar boycotten, omdat bikini's er niet zijn toegestaan. "Wij gaan daar naartoe om te werken, maar het wordt ons niet toegestaan om werkkleding te dragen."

De Duitsers Karla Borger en Julia Sude zullen niet op komen dagen bij het belangrijke beachvolleybaltoernooi dat komende maand in Qatar georganiseerd wordt. In Qatar gelden strenge kledingvoorschriften, zo mogen spelers er niet in bikini volleyballen.

Kritiek

"Dit is werkelijk het enige land en het enige toernooi waar een regering ons vertelt hoe we ons werk moeten doen", vertelde Borger dit weekend aan buitenlandse media. "Wij bekritiseren dat."

Excuses
Lees ook:
Excuses Qatar voor inwendige onderzoeken na vondst baby op vliegveldtoilet

Het toernooi wordt georganiseerd door de internationale volleybalbond FIVB. Het zal het eerste beachvolleybaltoernooi voor vrouwen in het land zijn, na zeven jaar met evenementen waar alleen mannen voor uitgenodigd werden. 

'Lokale gebruiken'

Borger en Sude zeiden dit weekend tegen het Duitse tijdschrift Spiegel dat ze zich 'wel aan willen passen aan lokale gebruiken', maar niet meegaan in de kledingvoorschriften van Qatar. De twee vinden het in het land te warm voor het vereiste T-shirt en een broek die over de knieën komt.

"Wij vragen ons af of het toernooi in zo'n land überhaupt door moet gaan", zeggen de twee. Vanuit Nederland doen er ook meerdere spelers mee aan het toernooi.

Mensenrechtenschendingen

Er worden steeds vaker grote internationale sportevenementen in Qatar georganiseerd. Zo moet in 2022 het WK voetbal in het land plaatsvinden, maar verschillende organisaties zijn kritisch over mensenrechtenschendingen in het land.

'Vrouwen
Lees ook:
'Vrouwen praten te veel in vergaderingen' zei Tokio 2020-baas. Is dit echt zo?