Ga naar de inhoud
In zeventig dagen

21-jarige Jasmine roeit Atlantische Oceaan over (als jongste vrouw ooit)

De 21-jarige Jasmine Harrison deed zeventig dagen over haar tocht. Beeld © ITV/Shutterstock

De 21-jarige Jasmine Harrison heeft als jongste vrouw ooit in haar eentje de Atlantische Oceaan overgestoken in een roeiboot. De Britse deed dat in 70 dagen, 3 uur en 48 minuten. "Ik denk dat ik wel 40 kilo chocolade opgegeten heb."

De wedstrijd waar Jasmine Harrison aan meedeed, begon op 12 december in Spanje. De 21-jarige roeister kwam deze week aan op het eiland Antigua, na een tocht van 70 dagen.

'Bevrijdend gevoel'

Ze roeide in haar eentje de Atlantische Oceaan over, terwijl ze ook in teamverband mee had kunnen doen aan de wedstrijd. "Ik was altijd al vrij zelfstandig", vertelt Harrison aan buitenlandse media. "Ik dacht op een dag: ik wil dit doen, dus ik ga het doen. Het geeft zo'n bevrijdend gevoel om iets zelf te doen."

De Nederlanders Mark Slats en Kai Wiedmer deden mee aan dezelfde wedstrijd. Zij zijn in een wereldrecord de oceaan overgeroeid. Na 32 dagen, 18 uur en 13 minuten arriveerden zij, op 14 januari:

Nederlanders roeien in wereldrecord de Atlantisch Oceaan over

00:59
De Nederlanders Mark Slats en Kai werden groots onthaald nadat ze in recordtijd de Atlantische Oceaan waren overgeroeid.

Harrison kreeg tijdens haar tocht een aantal tegenslagen te verwerken. Zo kapseisde haar boot afgelopen week, op nog geen tweehonderd kilometer van de finishlijn. Dat gebeurde 's nachts, terwijl ze lag te slapen.

Pijnlijke elleboog

"Ik werd in feite tegen een muur gegooid, met een snelheid van 20 knopen (ruim 37 kilometer) per uur. Dat doet pijn, vooral midden in je slaap." De roeister hield er een pijnlijke elleboog aan over, maar besloot na een telefonisch consult met haar dokter wel door te roeien.

Ze leefde vooral van 'koekjes en chocolade', vertelt ze. Als het even kon roeide ze in lange sessies van zo'n twaalf uur, met korte pauzes om de benen te strekken, te eten en de boot te onderhouden. Ook 's nachts roeide ze door.

Satelliettelefoon

Harrison genoot ervan weg te zijn van 'de stress van het dagelijkse leven en de impact van coronavirus', vertelt ze. Ze gebruikte haar satelliettelefoon om het thuisfront te bellen en 'sprak sommige mensen meer dan ze anders gedaan zou hebben'.

Ze hoopt met haar reis anderen te inspireren er ook op uit te gaan. "We hoeven niet allemaal hetzelfde pad als onze ouders te volgen. We zijn allemaal anders, ga op zoek naar iets dat je leuk vindt."

Argentijn
Lees ook:
Argentijn zeilt oceaan over om bij familie te zijn: 'Het is gelukt'