Opmerkelijk

Tiener raakt in coma vóór coronacrisis, nu wakker

03 februari 2021 17:02
(Archieffoto) Beeld © ANP

Hoe leg je iemand die bijna een jaar in coma heeft gelegen uit hoe de wereld er nu uitziet? Met dat probleem heeft de familie van een tiener uit Groot-Brittannië te maken.

De 19-jarige Joseph Flavill raakte elf maanden geleden in een coma nadat hij door een auto werd aangereden. Dat was drie weken voordat Engeland in een lockdown terechtkwam. Daardoor kreeg hij niets mee van de coronapandemie.

Geen idee

Joseph is inmiddels weer wakker, maar zijn familie kan niet goed inschatten hoe helder hij is. Hij kan nog niet verbaal communiceren en ook fysiek reageert hij niet heel goed. ''Hij zal niets over de pandemie weten'', laat zijn tante aan de Britse krant The Guardian weten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder krijgt tweeling tijdens maand corona-coma

Vanwege de huidige coronamaatregelen mag de tiener geen bezoek ontvangen. Volgens zijn tante probeerde de familie tijdens het videobellen uit te leggen waarom ze niet fysiek aan zijn bed aanwezig kunnen zijn. ''We proberen het nu nog zo simpel mogelijk te houden. Als we hem in het echt kunnen zien, zullen we hem vertellen wat er allemaal is gebeurd.''

De moeder van Joseph was wel bij hem op zijn verjaardag, maar moest toen afstand houden. Of hij doorhad dat zijn moeder bij hem was, weet zijn familie niet zeker. ''Dat zal voor hem heel lastig zijn geweest'', zegt zijn tante. ''Dat je iemand vanuit de verte ziet staan, met een mondkapje op, terwijl je niet doorhebt dat we midden in een pandemie zitten.''

Twee keer besmet

Zelf raakte de jongen twee keer besmet terwijl hij in het ziekenhuis lag. Beide keren herstelde hij goed. Voordat Joseph in een coma raakte, stond hij bekend als een sportieve tiener. Het is nog niet duidelijk in hoeverre hij zal herstellen. Hij kan inmiddels communiceren door met zijn ogen te knipperen en op commando zijn ledematen bewegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore