250 meter hoog

Man in rolstoel beklimt wolkenkrabber Hongkong voor goede doel

18 januari 2021 00:47 Aangepast: 18 januari 2021 09:34
Lai Chi-wai deed zo'n 10 uur over de klim. Beeld © ANP

Hij mag dan vanaf zijn middel verlamd zijn en in een rolstoel zitten, dat weerhield de 37-jarige Lai Chi-Wai er niet van een wolkenkrabber in Hongkong te beklimmen. Met de klim, die meer dan tien uur duurde, zamelde hij geld in voor patiënten die ook verlamd zijn.

Tien jaar geleden raakte Lai verlamd bij een auto-ongeluk. Voor die tijd was hij een fanatiek klimmer, die tot vier keer toe kampioen rotsklimmen in Azië werd. Hij stond wereldwijd op de achtste plaats.

'Best bang'

Afgelopen weekend beklom hij de Nina Tower in Hongkong, die 300 meter hoog is. Hij haalde de top niet, maar wist wel een hoogte van 250 meter te bereiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leon zit in een rolstoel, Lisa is sekswerker. En ze spreken af en toe af

"Ik was eerlijk gezegd best bang", vertelt de klimmer aan The Guardian. "Wie een berg beklimt, heeft rotsen om zich aan vast te houden. Ik was volledig afhankelijk van het touw waar ik aan hing."

Bovenlichaam

Met zijn actie haalde hij meer dan een half miljoen euro op voor patiënten die ook verlamd zijn.

Niet lang na zijn ongeluk besloot Lai weer te gaan klimmen. Zijn rolstoel hing hij aan een katrol en hij gebruikte zijn bovenlichaam om zich naar boven te hijsen.

Lai Chi-wai gaf toe 'best bang' te zijn. Hij had dit keer geen rotsen om zich aan vast te houden. Lai Chi-wai gaf toe 'best bang' te zijn. Hij had dit keer geen rotsen om zich aan vast te houden.

"Klimmen is iets waar ik erg gepassioneerd over ben", vertelt Lai. "En ik zag de mogelijkheid bergen te beklimmen, zelfs vanuit een rolstoel. Zo vergat ik soms dat ik gehandicapt was. Ik kon nog altijd dromen en doen wat ik het liefste deed."

'Niet zwak'

Hoewel hij de top van de wolkenkrabber níet haalde, hoopt hij dat zijn boodschap luid en duidelijk is: "Sommige mensen begrijpen de moeilijkheden van een handicap niet. Zij denken dat wij altijd zwak zijn, hulp nodig hebben en om medelijden vragen."

Toch hoeft dat volgens Lai helemaal niet zo te zijn. "Ik wil iedereen laten zien dat ook gehandicapten kansen, hoop en licht brengen. Ze hoeven niet als zwak te worden beschouwd."

Bekijk ook: Ronald wil zes marathons afleggen in zijn rolstoel

In 2008 verloor Ronald van Dort uit Ridderkerk zijn benen, toen zijn verkenningsvoertuig in Afghanistan op een bermbom reed. De voormalig militair is sindsdien niet bij de pakken neer gaan zitten. Hij traint voor de zes grootste marathons van de wereld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore