Ex-militair

Australiër opgepakt na overval dierenasiel: 'Kat is heel belangrijk voor me'

14 januari 2021 19:19 Aangepast: 14 januari 2021 20:12
Het asiel in Melbourne waar de man maandagavond binnenviel. Beeld © Street View

Een 44-jarige ex-militair is aangehouden na een overval op een dierenasiel in het Australische Melbourne. Hij was daar maandag, gekleed in camouflage-uniform en bewapend met een geweer, binnengekomen om zijn vermiste kat op te eisen.

Hij gijzelde een personeelslid en verliet het dierenopvangcentrum zonder zijn kat, maar kwam de volgende dag alsnog terug om het huisdier op te halen. Later die dag werd hij gearresteerd, meldt de Britse omroep BBC op zijn website.

PTSS

Kort voor de overval had de overvaller het asiel gebeld om te vragen of zijn kat daar verbleef. Toen hem duidelijk werd gemaakt dat hij het dier pas de volgende dag zou kunnen ophalen, draaide hij naar eigen zeggen door. Hij zou lijden aan posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) en zijn kat zou hem 'geregeld hebben behoed voor de totale waanzin', vertelde hij de politie.

Tijdens de overval had hij een medewerkster van het asiel vastgebonden en bedreigd. "Als je doet wat ik zeg en naar me luistert, zal ik niet op je schieten", zou hij gezegd hebben. Ook droeg hij, voordat hij de benen nam, de vrouw op eerst tot honderd te tellen voordat ze de politie belde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gewapende man overvalt dierenasiel Melbourne: 'Waar zijn de katten?'

Na zijn mislukte actie verstopte hij zijn wapen en camouflagepak door ze vlak bij zijn huis te begraven. 

Ontslagen uit het leger

Hij blijft vastzitten tot zijn zaak in april voor de rechter komt. Hem worden onder meer gijzeling, het plegen van een gewapende overval en het bezit van een verboden vuurwapen ten laste gelegd.

Bij zijn voorgeleiding sprak een politieofficier haar verbazing erover uit dat de man zich zo had laten gaan 'terwijl hij wist dat hij hooguit tien uur zonder zijn kat zou moeten doorbrengen'. Ze zei ook dat hij in het leger had gezeten, maar was ontslagen omdat hij niet goed functioneerde.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore