Inspiratiebron

Zeer zeldzame witte kiwi overleeft operatie niet, Nieuw-Zeeland treurt

28 december 2020 05:27 Aangepast: 28 december 2020 06:57
De zeer zeldzame witte kiwi, Manukura, kwam in 2011 uit het ei. Beeld © ANP

Een zeer zeldzame witte kiwi is in Nieuw-Zeeland na een operatie overleden. Het dier was zeer geliefd en de inspiratiebron voor prentenboeken en speelgoed. Natuurliefhebbers reageren verdrietig op het verlies van hun 'kostbare schat'.

Het vogeltje kroop in 2011 uit het ei in het Nieuw-Zeelandse vogelpark Pukaha. Haar witte vacht was zeer zeldzaam en het gevolg van een bijzondere genetische eigenschap.

Onbevrucht ei

De verzorgers van het vogeltje merkten de afgelopen tijd dat ze gewicht verloor. De zeldzame witte kiwi, genaamd Manukura, bleek met een onbevrucht ei rond te lopen. Hoewel een operatie om het ei te verwijderen succesvol was, ging de gezondheid van de vogel vervolgens achteruit.

De dood van Manukura werd op de Instagrampagina van het vogelpark bekendgemaakt: "Wij zullen haar vreselijk missen."

Tijdens haar eerste jaar werd gedacht dat Manukura een mannetje was, maar later bleek dat het om een vrouwtje ging. "Nóg een verrassing van deze buitengewone vogel", zeiden de deskundigen toen.

'Eigenzinnige persoonlijkheid'

De naam van het diertje betekent 'aanzien' in de traditionele taal van de Maori. Sinds het vogeltje uit het ei kroop, werd het vogelpark overspoeld met bezoekers die de zeldzame kiwi wilden zien.

De beheerder van het vogelpark vertelt aan The Guardian dat er een plek komt waar bezoekers de laatste eer kunnen betuigen aan Manukura en 'haar eigenzinnige persoonlijkheid'.

Bekijk ook: kiwi kruipt in Nederland uit ei

In vogelpark Avifauna werd twee jaar geleden een grijze kiwi geboren. Dat is bijzonder, want er leven er maar zo'n 60.000 in het wild.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore