90.000 euro

Stadhuis Parijs beboet want 'te veel vrouwen in hoge functies'

16 december 2020 05:07 Aangepast: 16 december 2020 12:02
De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, samen met vrouwelijke collega's. Beeld © ANP

Het stadhuis van Parijs heeft twee jaar geleden wel een heel bijzondere boete gekregen. De burgemeester van de stad, Anne Hidalgo, moet 90.000 euro betalen omdat er te veel vrouwen in dienst waren. Dat was in strijd met Franse regels voor gendergelijkheid.

"Een absurde beslissing", zo noemt de vrouwelijke burgemeester Anne Hidalgo van Parijs de boete die het stadhuis in 2018 kreeg. De autoriteiten kregen toen een boete van de Franse regering omdat er 'te veel vrouwen in hoge functies werkten'. Dat meldt The Guardian

'Te feministisch'

"Met plezier deel ik jullie mee dat we bekeurd zijn", vertelde Hidalgo gisteren aan de gemeenteraad. "We zijn simpelweg te feministisch geworden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Feminisme in 2020: ‘Het gaat over alle mensen, iedereen is gelijkwaardig’

De bekeuring werd uitgedeeld omdat het stadhuis in 2018 elf vrouwen en slechts vijf mannen aanstelde in hoge functies. Dat gebeurde onder het toeziend oog van Hidalgo, die vorig jaar opnieuw werd verkozen als burgemeester van de stad.

'Absurde en oneerlijk'

Het stadhuis overtrad een wet uit 2013 die stelt dat één geslacht niet meer dan 60% van de managementfuncties bij overheidsinstanties mag innemen.

Hidalgo vertelde de gemeenteraad dat ze het bedrag persoonlijk aan de regering wil overhandigen – vergezeld door alle vrouwen die onder haar werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alleen maar vrouwen in het communicatieteam van Joe Biden

"Deze boete is natuurlijk absurd", vervolgde ze. "Het is oneerlijk, onverantwoordelijk en zelfs gevaarlijk." Vrouwen zouden in Frankrijk juist aan de lopende band promotie moeten krijgen, stelt Hidalgo. "Want de achterstand in Frankrijk is nog steeds erg groot."

De verantwoordelijke Franse minister bevestigt dat het gemeentehuis van Parijs inderdaad is beboet. De wetgeving is inmiddels wel aangepast.

Bekijk ook: Waarom Nederlandse vrouwen meer moeten gaan werken

Nederland is kampioen deeltijd. En dat is voer voor heftige discussies. Wij bij RTL Z zijn van de centen en puur economisch gezien zou het toch wel goed zijn als sommige Nederlandse vrouwen wat meer gaan werken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore